Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι συστάσεις πολιτών για το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι συστάσεις πολιτών για το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση

Σε 40 συστάσεις κατέληξε η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που είναι αρμόδια για τη θεματική «η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση» κατά την τρίτη και τελευταία συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Οι συστάσεις αυτές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον Ευρώπης που θα γίνει στις 11-12 Μαρτίου. Είναι η τρίτη από τις συνολικά τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, που έχουν καταθέσεις ήδη τις συστάσεις τους μετά την Ομάδα με τις θεματικές «ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου και ασφάλεια» και την Ομάδα με θέμα την «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία»). Η Ομάδα, αρμόδια για τις θεματικές «μια ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας/Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός» θα υιοθετήσει τις συστάσεις της στις 25-27 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις συστάσεις που οριστικοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη θεματική «η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση», αξίζει να σημειωθεί ότι επικεντρώθηκαν σε πέντε τομείς: «Αυτοδυναμία και σταθερότητα», «η ΕΕ ως διεθνής εταίρος», «μια ισχυρή ΕΕ σε έναν ειρηνικό κόσμο», «η μετανάστευση από μια ανθρώπινη σκοπιά» και «υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε όλη την ΕΕ».

Μετανάστευση

Οι 200 Ευρωπαίοι πολίτες από όλα τα κράτη μέλη που παραβρέθηκαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, αφού αντάλλαξαν απόψεις για όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, πρότειναν μέτρα για «την καλύτερη και πιο ανθρωπιστική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την ΕΕ, την αποτελεσματικότερη ένταξη των προσφύγων και την καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ».

Στις συστάσεις τους τονίζουν ότι η μετανάστευση «δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα» και προτείνουν να δίνεται στους αιτούντες άσυλο «η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας όταν έχουν τα αντίστοιχα προσόντα» και «να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν εντός της ΕΕ».

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην Ομάδα επιθυμούν την ενίσχυση και την αύξηση της διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής «Frontex», ώστε «να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που υπάρχουν κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πίτερ από την Ουγγαρία, «οι χώρες του βορρά, που δεν έχουν πολλά εξωτερικά σύνορα, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στη δράση κεντρικών οργανισμών, όπως η Frontex, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν περισσότερη (μεταναστευτική) πίεση».

Η ΕΕ στον κόσμο

Η εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές βασικών αγαθών, όπως είναι τα φάρμακα, οι ημιαγωγοί, η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναδείχθηκε ως σημαντική πηγή ανησυχίας. Η Ομάδα Πολιτών συνιστά «μεγαλύτερη υποστήριξη της τοπικής παραγωγής και αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Προτείνει, επίσης, τη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται με εξωτερικές υποθέσεις (της ΕΕ), με ειδική πλειοψηφία (αντί για ομοφωνία, που ισχύει σήμερα), ώστε «να επιταχυνθεί ο χρόνος ανταπόκρισης σε στιγμές κρίσης και να εδραιωθεί η παρουσία της ΕΕ στον κόσμο μέσω ενός ενιαίου μετώπου».

Επιπλέον, τα μέλη της Ομάδας καλούν την ΕΕ «να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές από χώρες που δεν συμμορφώνονται με ηθικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (κράτος δικαίου)».

«Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά μπορέσαμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου και αυτό είναι υπέροχο», δήλωσε η Έβα από την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εγκριθεί μία σύσταση απαιτεί τη συγκέντρωση του 70% των ψήφων των μελών της κάθε Ομάδας (200 Ευρωπαίοι πολίτες σε κάθε Ομάδα).

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας «η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση» θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις-συστάσεις τους κατά τη διάρκεια της επόμενης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (11-12 Μαρτίου) στο Στρασβούργο. Ήδη, η Ολομέλεια της Διάσκεψης, σε συνεδρίασή της στις 21-22 Ιανουαρίου, έχει προχωρήσει στον απολογισμό των συστάσεων που διατύπωσαν οι Ομάδες στις θεματικές «ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου και ασφάλεια» και «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καθημερινά παρακολουθεί τις εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Σχετικά ρεπορτάζ, βίντεο και γραφήματα μπορείτε να αναζητήσετε στη ροή του Πρακτορείου και στην ειδική στήλη στην ηλεκτρονική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.