Διάγγελμα Μακρόν: Υπόσχεται νέο «σύμφωνο» για την εργασία
AP
AP

Διάγγελμα Μακρόν: Υπόσχεται νέο «σύμφωνο» για την εργασία

Η γαλλική κυβέρνηση θα εκπονήσει ένα σχέδιο για να ορθοποδήσει η Γαλλία τις επόμενες 100 ημέρες και να θεραπεύσει τη χώρα μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά του αντιδημοφιλούς νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του τη Δευτέρα.

Υποσχέθηκε επίσης να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με τα συνδικάτα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εδώ και μήνες κατά της σχεδιαζόμενης αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη και έχουν δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες με την κυβέρνηση για άλλα θέματα χωρίς την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Τόνισε δε ότι λυπάται που δεν επετεύχθη ομοφωνία γι' αυτήν τη μεταρρύθμιση. 

«Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έτυχε αποδοχής; Προφανώς όχι», αναγνώρισε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι μπροστά σε αυτή την αποτυχία,  ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα αντλήσουν «όλα τα διδάγματα».

Επέμεινε ωστόσο ότι το μέτρο ήταν "απαραίτητο" για να "διασφαλιστεί η συνταξιοδότηση όλων". 

Απέδωσε τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό σ' έναν γενικότερο θυμό: «Θυμός για μια δουλειά που, για πάρα πολλούς Γάλλους, δεν τους επιτρέπει πλέον να ζουν καλά, με τις τιμές που αυξάνονται». Διαβεβαίωσε ότι "κανείς, και κυρίως εγώ, δεν μπορεί να μείνει κουφός σε αυτό το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανανέωση της δημοκρατικής μας ζωής, ιδιαίτερα όπως εκφράζεται από τη νεολαία μας".

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ήθελε ο πρωθυπουργός του να προτείνει μέτρα για τις συνθήκες εργασίας, τον νόμο και την τάξη, την εκπαίδευση και την υγεία.

"Στις 14 Ιουλίου πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε έναν απολογισμό", δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική ημέρα της Γαλλίας, που συχνά αποτελεί ορόσημο στη γαλλική πολιτική.

«Νέο σύμφωνο για την εργασία»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει "χωρίς όρια ή ταμπού μια σειρά διαπραγματεύσεων" για θέματα που σχετίζονται με την εργασία, όπως η κατανομή του πλούτου, η επαγγελματική επανεκπαίδευση ή η απασχόληση των ηλικιωμένων. Στις συζητήσεις αυτές πρόκειται να συμμετάσχουν οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ οι πρώτες γίνονται δεκτές από την Τρίτη, ενώ οι δεύτερες αρνήθηκαν προς το παρόν να συναντήσουν τον ένοικο των Ηλυσίων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα "νέο σύμφωνο για τη ζωή στην εργασία" τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας αμέσως μετά την ομιλία του Μακρόν, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, ο Laurent Berger του CFDT, δήλωσε ότι η ομιλία του Μακρόν ήταν εντελώς κενή και απέτυχε να αντιμετωπίσει την οργή στη χώρα.

"Υπάρχει απλώς ένα είδος κενού, δεν υπάρχει τίποτα εκεί μέσα, περιμέναμε κάτι άλλο", είπε.