Διαδηλώσεις συγκλόνισαν και πάλι το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από φαινομενική επιβράδυνση των κινητοποιήσεων τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι διαδηλωτές ζητούν την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα την Παρασκευή.
Οι πορείες σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν 40 μέρες μετά την εκτέλεση δύο διαδηλωτών τον περασμένο μήνα.
Live report: #Iran’s cities are witnessing more anti-regime protests#IranRevolution #مرگ_بر_ستمگر_چه_شاه_باشه_چه_رهبر https://t.co/NaZbyVTcbL
— People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) (@Mojahedineng) February 16, 2023
Ο Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και ο Σεγιέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί απαγχονίστηκαν στις 8 Ιανουαρίου. Δύο άλλοι είχαν εκτελεστεί τον Δεκέμβριο.
“Death to the Republic of Executions!”
— IranHumanRights.org (@ICHRI) February 17, 2023
More protests reported today in cities in #Iran including Tehran (shown here), Rasht, Mashhad, Sanandaj.
This is the 40th day since the lynchings of protesters Mohammad Mehdi Karami and Mohammad Hosseini. pic.twitter.com/DpNWTRYzNc… https://t.co/CjnGgHMcnx
Κύμα διαμαρτυρίας από τον Σεπτέμβριο
Οι διαμαρτυρίες που σαρώνουν ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Ιρανής Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη, επειδή περιφρόνησε την πολιτική του χιτζάμπ, η οποία απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν πλήρως τα μαλλιά και το σώμα τους.
Βίντεο δείχνουν ολονύκτιες διαδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές της Τεχεράνης, καθώς και στις πόλεις Καράτζ, Ισφαχάν, Καζβίν, Ρασχτ, Αράκ, Μασχάντ, Σανάντατζ, Κορβέ και Ιζέχ στην επαρχία Χουζεστάν.
February 16 - Arak, central #Iran
— People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) (@Mojahedineng) February 16, 2023
More footage of locals continuing the nationwide protests against the regime on the 154th night of the uprising.#IranRevolution#مرگ_بر_ستمگر_چه_شاه_باشه_چه_رهبر pic.twitter.com/q3SzOPvARd
Διαδικτυακό βίντεο που φέρεται να προέρχεται από την ιερή σιιτική πόλη Μασχάντ στα βορειοανατολικά έδειχνε διαδηλωτές να φωνάζουν: «Μαρτυρικέ μου αδελφέ, θα εκδικηθούμε για το αίμα σου».
Το μακροχρόνιο κύμα αναταραχών αποτελεί μια από τις ισχυρότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ισλαμική Δημοκρατία μετά την επανάσταση του 1979. Σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι γυναίκες κούνησαν και έκαψαν τις μαντίλες τους ή έκοψαν τα μαλλιά τους αψηφώντας τους κανόνες του χιτζάμπ.
Πράξεις πολιτικής ανυπακοής
Οι ταραχές είχαν αποκλιμακωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, πιθανώς λόγω των εκτελέσεων ή της βίαιης καταστολής, ωστόσο, οι πράξεις πολιτικής ανυπακοής συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση.
Συνθήματα κατά του καθεστώτος αντηχούν στις γειτονιές της Τεχεράνης και άλλων πόλεων τις νύχτες. Νεαροί ψεκάζουν γκράφιτι τη νύχτα καταγγέλλοντας τη δημοκρατία ή καίνε φιλοκυβερνητικές διαφημιστικές πινακίδες ή πινακίδες σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους.
Γυναίκες χωρίς χιτζάμπ εμφανίζονται στους δρόμους, τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα και τα εστιατόρια παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των αξιωματούχων.
Πολλές από τις γυναίκες μεταξύ των δεκάδων πρόσφατα αποφυλακισμένων κρατουμένων έχουν ποζάρει, επίσης χωρίς χιτζάμπ, μπροστά σε κάμερες.