Σε ηπιότερους τόνους αλλά χωρίς να λείπουν οι προσωπικές επιθέσεις, το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν είχε σαφώς περισσότερη ουσία και αντιπαράθεση επί ζητημάτων πραγματικής πολιτικής.
Την ώρα λοιπόν που 47 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, επιστολικά ή εκ των προτέρων, σύμφωνα με το US Elections Project, το ντιμπέιτ ήταν η τελευταία ευκαιρία για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να πείσουν τους αναποφάσιστους.
Η προαποφασισμένη δυνατότητα να κλείνουν τα μικρόφωνα ώστε να μην αποφευχθεί το χάος της πρώτης αναμέτρησης συνέβαλε στο να δούμε κυρίως έναν διαφορετικό Ντόναλντ Τραμπ: εν πολλοίς, επέτρεπε στον αντίπαλό του να ολοκληρώνει τις απαντήσεις του, επέμεινε λιγότερο στα υποτιθέμενα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο γιος του Τζο Μπάιντεν και συμμορφωνόταν – τις περισσότερες φορές – στις υποδείξεις της συντονίστριας.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος επέκρινε με σφοδρότητα τον Τραμπ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος κατ’ αυτόν πρακτικά του στερεί το δικαίωμα να διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.
«Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Θα βάλω τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.
Πάνω από 222.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία.
Ο Τραμπ τόνισε πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όμως επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του κορoνοϊού στη χώρα του στην Κίνα.
«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από τον COVID-19.
«Το πολεμάμε και πολεμάμε σκληρά (...). Το ξεπερνάμε. Φεύγει», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Με πρόσβαλε. Έμαθα πολλά (...). Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας», επέμεινε ο Τραμπ.
Νωρίτερα ο Μπάιντεν, που τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως [η πανδημία] θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο». Στο οποίο ο Τραμπ απάντησε «δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας».
Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».
Ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.
Επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», είπε.
Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες του Μπάιντεν, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε δώδεκα ημέρες.
Την ίδια ώρα, η δημοσκοπική εικόνα της προεδρικής κούρσας παραμένει σταθερή, καθώς ο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 9,5% σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύοντας πως είναι μάλλον αδύνατο να μην κερδίσει σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Five Thirty Eight, ο Μπάιντεν έχει 87% πιθανότητα εκλογής σύμφωνα με και 91% σύμφωνα με το περιοδικό Economist.