Σημαντικές τροποποιήσεις αναμένεται να υποστεί η πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, η οποία έχει προκαλέσει αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η τσεχική προεδρία ετοιμάζει νέα συμβιβαστική λύση, προκειμένου να την παρουσιάσει την Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της DW, Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.
Ωστόσο πολλές χώρες μεταξύ των οποίων όλος ο νότος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% που προτείνει για όλα τα κράτη μέλη η Επιτροπή, καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.
Για τις χώρες που διαφωνούν, η μείωση θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια αλλά να έχει σχέση με το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ζητούν επίσης να μην εκχωρηθεί το δικαίωμα στην Επιτροπή να μπορεί να επιβάλει τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες διοικήσεις, τα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου. Για παράδειγμα, συνιστά στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για να δώσουν κίνητρα στη μείωση της ενέργειας από τη βιομηχανία.
Όπως επισημαίνεται, ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης, επιλέγοντας μέτρα και από την πρόσφατη πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο. Ως παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιβάλλουν στοχευμένη μείωση της θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια των δημόσιων αρχών, αναφέρει η Κομισιόν.
Süddeutsche Zeitung: Θα πληρώσουν και οι Έλληνες τη ζεστασιά των Γερμανών;
«H Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα».
«Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε «περίεργο» το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».
Πηγή: dw.com