Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον διαφάνηκε προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την αρχή μιας νέας φιλίας. Οι δυο συμφώνησαν μεταξύ άλλων να επιδιώξουν την αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα ενώ όσο καιρό διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι δασμοί αναφέρει η Deutsche Welle και διερωτάται αν είναι η αρχή μιας νέας φιλίας, μεταφέροντας δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD.
Συγκεκριμένα, όπως σχολίασε ο ίδιος: «Για μένα η συμφωνία με τον κ. Τραμπ δεν σημαίνει την αρχή μιας νέας φιλίας, αλλά τη συνέχιση μιας παλιάς φιλίας. Κατά διαστήματα (ο Τραμπ) την αξιολογούσε διαφορετικά. Η δική μου εκτίμηση, αντίθετα, ήταν ανέκαθεν η εξής: ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι σύμμαχοι ορισμένου χρόνου και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά σύμμαχοι εφ΄ όρου ζωής».
Η τακτική Γιούνκερ
Η συνάντηση Τραμπ-Γιούνκερ δεν ήταν φυσικά η πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τεταμένων διατλαντικών εμπορικών σχέσεων. Τι έκανε αυτή τη φορά τη διαφορά; ρωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ;
«Η ενδελεχής, συνεπής και συνεχής παρουσίαση των ίδιων επιχειρημάτων και αριθμών. Επιχείρησα επανειλημμένως να εξηγήσω ότι εάν συνυπολογίσει κανείς το εμπόριο προϊόντων, τις υπηρεσίες, τα κέρδη αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, τότε οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα και εμείς έλλειμμα.
Ο Τραμπ αμφισβητούσε πάντα αυτά τα στοιχεία, μέχρι που κατάφερα να τον πείσω ότι πρόκειται για στοιχεία Αμερικανών στατιστικολόγων […]. (Ο Τραμπ) Προσπάθησε για την επίτευξη συμφωνίας, αυτό φάνηκε και στις συνομιλίες με τους συμβούλους του που ήταν εμφανώς πιο επιφυλακτικοί από τον ίδιο. Θεωρώ τη συμφωνία σημαντική όχι μόνον για την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις των δυο πλευρών αλλά και για να οδηγηθούμε πλέον σε ουσιαστικές και όχι επιφανειακές συζητήσεις».
Για τον ασπασμό με τον Τραμπ
Πώς ακριβώς όμως κύλησαν οι συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο οι οποίες δεν προέβλεπαν μετά το πέρας τους καν κοινή συνέντευξη Τύπου;
«Και οι δυο αντιληφθήκαμε σχεδόν μαζί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και τότε είπε, 'ας κάνουμε και μια κοινή συνέντευξη Τύπου''. Κατά τα λοιπά δεν συνηθίζω να περιγράφω λεπτομέρειες των συνομιλιών μου. Μου αρκεί που πετύχαμε μια συμφωνία. Και ότι υπήρξε αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε και για το σταυρωτό φιλί που αντήλλαξε με τον αμερικανό πρόεδρο και το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού η σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο.
«Σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζω, αυτή τη φορά παραδόξως δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία. Δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε φωτογράφος στο γραφείο του Προέδρου. Αλλά (η φωτογραφία) συνόψισε καλά το κλίμα της στιγμής. Ο Τραμπ δημοσίευσε άλλωστε τη φωτογραφία, όχι εγώ».