Σαφή απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά. Κατά την επίσκεψή του στο Όσλο και σχολιάζοντας εμμέσως τις σημερινές αναφορές του Τούρκου προέδρου, σημείωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας που θέτουν υπό αίρεση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ.
«Τούρκοι αξιωματούχοι, σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας. Τέτοιες τοποθετήσεις θέτουν υπό αίρεση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Λυπάμαι πολύ που παρατηρώ ότι η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μας […], επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», επισήμανε.
Μάλιστα, εχθές ο Ν.Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας.»
Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας. pic.twitter.com/eI0eZRybwW
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 15, 2022
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την απόφαση της Τουρκίας να μην παραμείνει σιωπηλή στις στρατιωτικές δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά. Υποστήριξε, δε, πως αν η Ελλάδα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση η Άγκυρα θα θέσει ξανά το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του της Νορβηγίας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και ειδικότερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει ενός όρου: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Νορβηγίας
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Δένδιας εξήρε τον ρόλο της Νορβηγίας στην υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2022. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, αλλά χαιρόμαστε που είστε εκεί» επισήμανε επιπροσθέτως. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-26 και ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης, πιστεύει στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και ενημέρωσε τη Νορβηγή ομόλογό του για την επίσκεψη στη Μόσχα, την Παρασκευή, για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη σημαντική, όπως είπε, ελληνική κοινότητα στην περιοχή της Μαριούπολης, στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα. «Νοιαζόμαστε πολύ για την ευημερία τους εκεί» διαμήνυσε και σημείωσε πως θα συνομιλήσει με τον Σεργκέι Λαβρόφ και γι' αυτό το ζήτημα.
Αναφερθείς στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη σχετική αναφορά τής υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας ότι σήμερα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι οι ελληνο-νορβηγικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αρχές. «Η παρουσία μου εδώ σήμερα, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, σηματοδοτεί ότι οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για εμάς» τόνισε ειδικότερα και εστίασε στην προσέλκυση νορβηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στη ναυτιλία, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν μεγάλους στόλους και μεγάλο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία.
Διερευνώντας το πεδίο διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς, ο κ. Δένδιας επικεντρώθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε «πράσινα έργα». «Είστε πολύ φιλική προς το περιβάλλον χώρα και εμείς το ίδιο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι επίσης πράσινη κυβέρνηση και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί σας για την προστασία της θάλασσας» προσέθεσε.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας για την παροχή τεχνογνωσίας για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην περιοχή της. «Η βαθιά γνώση σας για τη Ρωσία και οι επαφές σας με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του έτους είναι ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί με τη Ρωσία» τόνισε.
Τέλος, απευθυνόμενος στην Άνικεν Χουίτφελντ, είπε πως θα χαιρόταν να την φιλοξενήσει στην Αθήνα.
Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, έτυχε θερμής υποδοχής από την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Όπως επίσης έγινε γνωστό σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν η προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, της ναυτιλίας και της πράσινης ενέργειας, καθώς και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.