Η τρίτη δόση δεν αρκεί για να συγκρατήσει την επέλαση της πανδημίας, πρέπει και οι κυβερνήσεις να πάρουν εδώ και τώρα αυστηρότερα μέτρα, όπως χρήση μάσκας και λιγοστές επαφές στην διάρκεια των εορτών, είναι η δραματική προειδοποίηση του ΠΟΥ μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας», ανέφερε ο Χ.Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, αναφερόμενος και στα Lockdown, τα οποία όπως είπε, θα χρησιμοποιούνται ως ύστατο μέτρο , δεδομένου του οικονομικού και κοινωνικού κόστους.
«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων συμπληρώνοντας ότι «προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί»,
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ επέμεινε ότι προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η λήψη εμβολίων σε ευάλωτα άτομα παντού αντί να δίνονται πρόσθετες δόσεις στους ήδη εμβολιασμένους. «Καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει ώθηση στην έξοδο από την πανδημία», είπε υπενθυμίζοντας ότι «πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση»
Υπογράμμισε δε ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19». Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 67% των ανθρώπων σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά ούτε καν το 10% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα και έχει ήδη εντοπιστεί σε 106 χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για την Ανοσοποίηση συνέστησε επίσης την Τετάρτη κατά των γενικών ενισχυτικών προγραμμάτων, επιμένοντας ότι οι πρόσθετες δόσεις θα πρέπει «να στοχεύουν στις ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και σε εκείνες που είναι απαραίτητες για την προστασία του συστήματος υγείας».
Μέχρι στιγμής, 120 χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα για τη χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων ή πρόσθετων δόσεων, είπε, συμπληρώνοντας πως καμία από αυτές δεν είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις χώρες και τα άτομα να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Η Όμικρον θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022
Η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022 και τρεις με τέσσερις εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της COVID-19 που προκαλεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
Ο ίδιος δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters πως η Όμικρον, που είναι ήδη κυρίαρχη στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία, είναι πιθανόν να είναι το κυριότερο στέλεχος του κορονοϊού στην Ευρώπη "σε μερικές εβδομάδες".
"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας", είπε ο Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι μολύνσεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πως τώρα η Όμικρον παίρνει τα ηνία. "Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό", είπε. "Τα καλά νέα είναι... ξέρουμε τι να κάνουμε".
Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση "εμβόλιο+", με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι "μη απαραίτητες" επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε.
Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα λοκντάουν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.
Ο Κλούγκε είπε πως δεν είναι σαφές πόσο κρατά η ανοσία μετά την τρίτη δόση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους. "Αλλά τότε ας θυμηθούμε πως το Ισραήλ ήταν το πρώτο που ξεκίνησε. Άρα θα έλεγα πως μια τέταρτη δόση στο Ισραήλ είναι σαν μια τρίτη δόση σε άλλες χώρες", είπε.
Ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είναι κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες, αλλά οι επιστήμονες συζητούν ακόμη αυτό το σημείο. Ο Κλούγκε είπε πως θα χρειαστούν πιθανόν τρεις με τέσσερις εβδομάδες προτού απαντηθεί η ερώτηση.
Ενώ ο κορονοϊός δεν μπορεί να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, επιτρέποντας στα νοσοκομεία να διαχειριστούν περισσότερους καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο έλεγχος του ιού θα επιτευχθεί μέσω εμβολίων, αναμνηστικών δόσεων, διπλασιασμού του αριθμού των ανθρώπων που φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, (καλού) αερισμού και χρήσης νέων φαρμάκων κατά της COVID-19. Ο Κλούγκε είπε πως τα καλά νέα από την Ιστορία είναι πως όλες οι πανδημίες έχουν τελειώσει.
"Αυτός ο ιός μας εξέπληξε περισσότερες από μία φορές άρα θα έλεγα ότι δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, αλλά νομίζω πως είμαστε καθ΄οδόν πως οι ζωές μας θα αποκατασταθούν τον επόμενο χρόνο ιδίως εάν --δεν ξέρουμε-- αν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή", είπε.
"Το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιβιώσουμε τον χειμώνα, πώς δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω", είπε ο Χανς Κλούγκε.