Δανία: Λιγότερο χοιρινό, περισσότερα όσπρια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων
shutterstock
shutterstock

Δανία: Λιγότερο χοιρινό, περισσότερα όσπρια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Οι Δανοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα δύο τρίτα της πρόσληψης κρέατος με λαχανικά και άλλα φυτά στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε σήμερα ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ένας φόρος στα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για το κλίμα ήταν μεταξύ των βασικών συστάσεων που υπέβαλε το  Συμβούλιο για το Κλίμα της χώρας.

Συνέστησε την επιβολή φόρου περίπου 33% στο βόειο κρέας, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των προϊόντων με το μεγαλύτερο κλιματικό αποτύπωμα, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του συμβουλίου, Πίτερ Μολγκάαρντ.

Η σύσταση ήταν μέρος της ετήσιας επανεξέτασης της πορείας της Δανίας προς την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τον οποίο η κυβέρνηση είναι νομικά υποχρεωμένη να επιδιώξει.

Οι Δανοί κατά μέσο όρο καταναλώνουν υπερδιπλάσια ποσότητα ζωικών τροφίμων, όπως χοιρινό, βοδινό και γαλακτοκομικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Μετρημένες με βάση τις εκπομπές από τη διατροφή τους, αυτό τοποθετεί τους Δανούς μεταξύ των πληθυσμών με τις μεγαλύτερες εκπομπές στον κόσμο.

Ως μεγάλος παραγωγός χοιρινού κρέατος, με υπερδιπλάσιο αριθμό χοίρων σφαγής απ' ό,τι οι άνθρωποι, το ψητό χοιρινό αποτελεί βασικό στοιχείο της δανέζικης κουζίνας.

Το συμβούλιο εκτιμά ότι η Δανία θα μπορούσε να εκπέμπει 2,6 έως 3,9 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 λιγότερο ετησίως, εάν όλοι οι Δανοί ακολουθούσαν τις διατροφικές συμβουλές της κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης κρέατος στα 350 γραμμάρια την εβδομάδα από λίγο λιγότερο από 1 κιλό κατά μέσο όρο.

Η Δανία εξέπεμψε 65 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το 2020.

Το συμβούλιο συνέστησε την περασμένη εβδομάδα τη μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με την επιβολή φόρου εκπομπών στη γεωργία.

Περισσότερο από το ήμισυ της έκτασης της Δανίας καλλιεργείται, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο εντατικά καλλιεργούμενες χώρες στον κόσμο.

Το συμβούλιο συνέστησε επίσης την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, τη σταδιακή κατάργηση των κλιβάνων αερίου στα νοικοκυριά και την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.