Αναλυτής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου κατέγραψε τα υπέρ και τα κατά από την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων στην Ταϊβάν. «Μια μόνιμη αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής και οικονομικής πίεσης στην Ταϊβάν, ή μια πιο εχθρική στάση απέναντι στις αμερικανικές ναυτικές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις, μπορεί να φέρει πιο κοντά τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των αντιπάλων» ανέφερε ο Στίβεν Κόλινσον στο άρθρο του.
Τα υπέρ της επίσκεψης
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυση του ο Κόλινσον, «η Πελόζι έδειξε στην Κίνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν στην αποκαλυπτική ρητορική από το Πεκίνο και ότι θα λειτουργήσουν όπου θέλουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ό,τι κι αν σκεφτεί η ανερχόμενη περιφερειακή υπερδύναμη γι' αυτό».
«Εάν αυτή αποδειχθεί ότι είναι η τελευταία μεγάλη αποστολή της Πελόζι ως ομιλητής στο εξωτερικό, με τους Δημοκρατικούς να κινδυνεύουν να χάσουν τη Βουλή τον Νοέμβριο, δεν θα ξεχαστεί γρήγορα» έγραψε ο Κόλινσον, συμπληρώνοντας πως «ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι επαίνεσαν θερμά την ομιλήτρια, αν και μερικοί μπορεί να παρακινήθηκαν από την επιθυμία να τη χαρακτηρίσουν πιο σκληρή από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν».
Τα προβλήματα που μπορεί να φέρει
Στο ταξίδι της η Πελόζι, δεν φάνηκε να είπε ή να έκανε κάτι που να αντιβαίνει στην πάγια αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας», αν και σε κάποιο σημείο της συνέντευξης Τύπου έπλεξε το εγκώμιο του λαού της Ταϊβάν για «το θάρρος να αλλάξουν τη χώρα τους επί το δημοκρατικότερο», όταν οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως χώρα -ένα σχόλιο που προφανώς θα εξοργίσει εκ νέου το Πεκίνο.