Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε νευρικότητα στη Δύση, με ορισμένους να παρακολουθούν τις επερχόμενες εκλογές στις 14 Μαΐου με την προσδοκία μιας πιθανής αποχώρησης του Ερντογάν με τη νίκη του κύριου εκλογικού αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι δεδομένη, όπως αναφέρει ανάλυση του CNN. Ενώ στελέχη που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν επισημάνει ότι αν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία προς τη Δύση, άλλοι λένε ότι τα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητα.
Ο Ερντογάν συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς αυτή συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία, και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ, καθυστερώντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ωστόσο, η Τουρκία υπήρξε επίσης χρήσιμη για τους δυτικούς συμμάχους της υπό τον Ερντογάν. Πέρυσι η Άγκυρα βοήθησε στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και μάλιστα παρείχε στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπαιξαν ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.
Στροφή στη Δύση με «όρια»
Αλλά ακόμη και αν αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Δύση, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξουν όρια στη στροφή αυτή, δεδομένου του πόσο βαθιά συνυφασμένες έχουν γίνει οι οικονομίες της Τουρκίας και της Ρωσίας, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια. Η Τουρκία είναι βασικός εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία, καθώς και κόμβος για χιλιάδες Ρώσους που έφυγαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ρίχνοντας χρήματα σε ακίνητα και άλλους τομείς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ωστόσο ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με το διμερές εμπόριο να φτάνει περίπου τα 219 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο με τις ΗΠΑ ανήλθε σε περίπου 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.
Η γεωγραφική εγγύτητα της Ρωσίας με την Τουρκία, καθώς και τα οικονομικά της συμφέροντα στην Άγκυρα, πιθανόν να σημαίνουν ότι ένας διαφορετικός ηγέτης από τον Ερντογάν θα εξακολουθούσε να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα αγκυροβολούσε σταθερά την Τουρκία εντός των δυτικών δημοκρατικών συμμαχιών της.