Η Ρωσία αρπάζει ορισμένα από τα όπλα και τον εξοπλισμό που έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και έχουν απομείνει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και τα στέλνει στο Ιράν, όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να επανασχεδιάσει τα συστήματα, δήλωσαν στο CNN τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν καταγράψει αρκετά περιστατικά κατά τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις αρπάζουν μικρότερο οπλικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών συστημάτων Javelin και των αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν κατά καιρούς να αφήσουν πίσω τους στο πεδίο της μάχης.
Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία στη συνέχεια έστειλε αεροπορικά τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον αποσυναρμολογήσει και να τον αναλύσει, πιθανότατα έτσι ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να κατασκευάσει τη δική του εκδοχή των όπλων. Η Ρωσία πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής κατασχεθέντων δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπαν οι πηγές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι το ζήτημα είναι ευρέως διαδεδομένο ή συστηματικό και ο ουκρανικός στρατός συνηθίζει από την αρχή του πολέμου να αναφέρει στο Πεντάγωνο τυχόν απώλειες εξοπλισμού που έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν αξιωματούχοι. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει επιτύχει την αντίστροφη κατασκευή οποιουδήποτε αμερικανικού όπλου που έχει ληφθεί στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με βάση αμερικανικό εξοπλισμό που έχει κατασχεθεί στο παρελθόν.
«Το Ιράν έχει επιδείξει στο παρελθόν την ικανότητα να κατασκευάζει αντίστροφα αμερικανικά όπλα», δήλωσε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Ανασκεύασαν τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο TOW, δημιουργώντας ένα σχεδόν τέλειο αντίγραφο που ονόμασαν Toophan, και έκτοτε το χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Χούθι και η Χεζμπολάχ. Το Ιράν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με έναν Stinger, ο οποίος θα μπορούσε να απειλήσει τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική αεροπορία σε ολόκληρη την περιοχή. Ένα αντίστροφα κατασκευασμένο Javelin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ για να απειλήσει ένα ισραηλινό άρμα Merkava. Στα χέρια των πληρεξουσίων του Ιράν, τα όπλα αυτά αποτελούν πραγματική απειλή για τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ», πρόσθεσε.