Η Γερμανία η οποία πήρε αρχικά τα εύσημα για τον χειρισμό της πανδημίας, χάρη στη διεξαγωγή πολλών τεστ και την άμεση ανταπόκριση των αρχών, μπορεί να διατηρεί μεν χαμηλά το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει όπως αναμενόταν στο ζήτημα των εμβολιασμών.
Από τη στιγμή που έγινε ο πρώτος εμβολιασμός τον Δεκέμβριο, η Γερμανία έχει ανοσοποιήσει μόνο περίπου το 6% του πληθυσμού, γεγονός στο οποίο αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Μέρος του προβλήματος οφείλεται σύμφωνα με το CNN στο ότι η Γερμανία διεξάγει εμβολιασμούς σε συγκεκριμένα κέντρα και όχι σε ιατρεία - σε αντίθεση με το Βρετανία όπου στη διαδικασία μετέχουν και εξωτερικοί γιατροί εδώ και μήνες.
«Η Γερμανία είναι ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής αποτυχίας, επειδή η Μέρκελ καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από την αρχή» δήλωσε ο Τζούλιαν Ράιχλελτ διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Τον περασμένο μήνα η εν λόγω εφημερίδα έγινε πρωτοσέλιδο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης με τον κεντρικό τίτλο που είχε «Αγαπητή Βρετανία, σας ζηλεύουμε». Η Bild αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη χώρα διαχειρίστηκε εξ αρχής τη διαδικασία εν αντιθέσει με τη Γερμανία.
Οι συγκρίσεις με τη Βρετανία έγιναν ακόμη πιο οδυνηρές αυτήν την εβδομάδα καθώς η Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση της εγκριθεί τελικά το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών.
«Η αρχική απόφαση της επιτροπής εμβολίων να απαγορεύσει τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών ήταν πραγματικά λάθος, αφού μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα όλοι στη Γερμανία να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο εμβόλιο, δήλωσε ο Δρ Ούβε Γιάνσενς, επικεφαλής της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Φροντίδας και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI).
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που δεν έχουν διατεθεί στη Γερμανία, λόγω της αρχική απαγόρευσης από την επιτροπή εμβολιασμών. Παράλληλα όμως αρκετοί Γερμανοί θεωρούν το εμβόλιο AstraZeneca ως εμβόλιο χαμηλότερης ποιότητας, λόγω των ελαφρώς χαμηλότερων ποσοστών αποτελεσματικότητας.
«Αυτό που ήταν πιο σημαντικό για τη Μέρκελ, ήταν να δείξει ότι ΕΕ είναι αποτελεσματική. Όχι εξαιτίας του Brexit, αλλά επειδή αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Γερμανία», δήλωσε ο Κουέντιν Πιλ συνεργάτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο think tank Chatham House στο Λονδίνο.
Μια πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD αποκάλυψε πάντως, ότι το 73% των Γερμανών δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη διάθεση των εμβολίων.