Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν συμφώνησαν «να εργασθούν εντατικά» για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία η οποία θα διέπει τις σχέσεις τους μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Good phone call with @BorisJohnson about the state of play in the 🇪🇺-🇬🇧 negotiations.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 3, 2020
While progress had been made, significant gaps remain. We agreed that it's important to find an agreement as strong basis for a strategic relationship.
Joint statement → https://t.co/Tl3jdRIZqB pic.twitter.com/rUTSp8l9dP
Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι δύο ηγέτες «έδωσαν εντολή στους επικεφαλής διαπραγματευτές του να εργασθούν ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν Ντάουνινγκ Στριτ και Κομισιόν.
«Πρόοδος έχει καταγραφεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές, όχι μόνο στον τομέα της αλιείας, αλλά επίσης σε σχέση με τα ρυθμιστικό πλαίσιο και την διαχείριση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή κατά συστηματικό τρόπο για το ζήτημα.
Η Επιτροπή προ ημερών έκανε γνωστό ότι εκκινεί τη «διαδικασία επί παραβίαση» κατά της Βρετανίας επικαλούμενη το γεγονός ότι Λονδίνο δεν τηρεί το άρθρο 5 της Συμφωνίας Αποχώρησης βάση του οποίου οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κείμενο της συνθήκης
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Τζόνσον υπέβαλε ένα νομοσχέδιο («νομοσχέδιο εσωτερικής αγοράς») το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 340 υπέρ και 256 κατά. Βάση αυτού, η κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνομιλία των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του ένατου γύρου των συνομιλιών, υπό τον ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ κατά τις οποίες και αμφότεροι έκαναν λόγο για «σοβαρές αποκλίσεις».
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ελλείψει συμφωνίας έως αυτήν την ημερομηνία, μια ξαφνική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών θα κλονίσει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι συζητήσεις διεξάγονται εντός ενός ιδιαίτερα σφιχτού χρονοδιαγράμματος: Ο Μπόρις Τζόνσον όρισε την ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου, ημέρα ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, για μια συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου.
AP Photo/Frank Augstein