Του Γιάννη Μαντζίκου
Αφού οι προχθεσινές ψηφοφορίες δεν έδωσαν και η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι για παραίτηση δεν έδωσαν λύση στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα «τρικ» όπως το ονόμασαν βρετανικά σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λυθεί «ο γόρδιος δεσμός».
Σήμερα λοιπόν αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση η Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, αφού προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο που οδήγησε σε κομφούζιο. Νωρίς χθες, η Αντρέα Λιντσομ αρχηγός των Συντηρητικών στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διεξάγει έκτακτη συζήτηση για το Brexit, γεγονός που «θόλωσε» τα νερά. Στη συνέχεια μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είχε απαγορεύσει να έρθει προς κύρωση η ίδια συμφωνία που είχε απορριφθεί δυο φορές, δόθηκε τελικά το «πράσινο φως». Αυτό έγινε μέσω του «σπασίματος» της συμφωνίας της Μέι με τις Βρυξέλλες σε δυο σκέλη, τη Συμφωνία Αποχώρησης και τη Πολιτική Διακήρυξη για το Brexit.
Ακόμα και έτσι όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο αφού η κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως με την πλάτη στον τοίχο καθώς αν η βουλή δεν κυρώσει τη συμφωνία, τότε το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις στους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι μοναδικές ορατές λύσεις είναι είτε η άτακτη έξοδος είτε η Βρετανία να ζητήσει μακρά μετάθεση του Brexit.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά των Εργατικών, ο «σκιώδης» Υπουργός Brexit Σερ Κέιρ Στάρμερ προαναγγέλλοντας την πρόθεση του κόμματος του, δήλωσε ότι «τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχουν εκφράσει την άποψη ότι αποχώρηση και πολιτική διακήρυξη είναι μέρος του ίδιου πακέτου».
Ωστόσο, μία μέρα μετά την απόρριψη από του Κοινοβούλιο όλων των εναλλακτικών προτάσεων που κατατέθηκαν για το Βrexit, ακόμα παραμένει αμφίβολο αν τελικά κατορθώσει η Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία της από το Κοινοβούλιο, έστω και διά της πλαγίας οδού.
Στην αμηχανία της Ντάουνιγκ Στριτ συμβάλλει η άρνηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο ανακοίνωσε δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Το DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση στη Βουλή, διαφωνεί με το backstop στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Ιρλανδίας, διότι θεωρεί ότι απειλεί την εθνική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας.
Παράλληλα, αρκετοί από τους 75 βουλευτές των Συντηρητικών που ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί ακόμα και μετά την πρόθεση παραίτησης της Μέι.
Ενδεικτική της χαώδους κατάστασης είναι η στάση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις (ERG), του Τζέικομπ Ρις-Μογκ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία εάν κάνουν το ίδιο οι βουλευτές του DUP. Η άρνηση των βορειοιρλανδών σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα των brexiteers κάνει την «ανθρωποθυσία» της Μέι «κενό γράμμα» όπως την χαρακτήρισε το δίκτυο Sky News. Η Μέι χρειάζεται να κερδίσει και τους 75 αντάρτες της, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 13ης Μαρτίου, οπότε η συμφωνία της με τις Βρυξέλλες απορρίφθηκε για δεύτερη φορά με 149 ψήφους.
Την ίδια ώρα που το Λονδίνο πελαγοδρομεί για μια ακόμα φορά, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε «διαδικασία αντιμετώπισης κρίσης», καθώς φοβούνται ότι πλέον είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
AP Photo