Οι τελικές λεπτομέρειες φαίνεται να απομένουν για οριστικοποίηση του προσχεδίου συμφωνίας της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν σχολιάζει ενώ οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ από την Βελγική πρωτεύουσα μεταδίδουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα.
Βάσει του προσχεδίου συμφωνίας, ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιε θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους πρεσβευτές και στη συνέχεια τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το απόγευμα.
Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι οι διαπραγματευτές του Λονδίνου και των Βρυξελλών βρίσκονται κοντά σε προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να ανακύψουν νέα εμπόδια, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οριστική σύνταξη του νομικού κειμένου είναι κοντά. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το συμφωνηθέν κείμενο στις εθνικές αντιπροσωπείες αύριο, Τετάρτη, είχε δηλώσει διπλωμάτης της ΕΕ στο πρακτορείο.
Στο άκουσμα της είδησης, η στερλίνα κατέγραφε σημαντικό ράλι άνω του 1% που την έφερε σε υψηλά τεσσάρων μηνών, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1,275 του δολαρίου.
Όπως να έχει πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο είχε απορρίψει προηγουμένως προηγούμενες συμφωνίες.
Σε περίπτωση οριστικής συμφωνίας το επόμενο βήμα του βρετανού πρωθυπουργού θα είναι να την περάσει άμεσα σε συνεδρίαση που θα γίνει εκτάκτως το Σάββατο. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ωστόσο, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και στενός σύμμαχος του Τζόνσον, θεωρεί πως οι αριθμοί (των ψήφων) για τη συμφωνία έχουν βρεθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως για τις παραχωρήσεις στις οποίες ενδέχεται να έχει προβεί ο Τζόνσον, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του DUP, την οποία χρειάζεται για να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν στο πρακτορείο ότι το Λονδίνο αποδέχτηκε την εισαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα αγαθά που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδία, δηλαδή μεταξύ δύο περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, και όχι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (η οποία θα παραμείνει στην ΕΕ).
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που είχε αποκλειστεί παλαιότερα από την Τερέζα Μέι, με τους συμμάχους του Τζόνσον από το DUP να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.