Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης Τζόνσον να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Εν αναμονή των νέου κύκλου διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα Financial Times επικαλείται άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Βάση αυτού η κυβέρνηση Τζόνσον επιχειρεί να «εξαλείψει τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες ήταν έντονες, καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια τέτοια απόπειρα παράκαμψης της Συμφωνίας Αποχώρησης θα ήταν «μια στρατηγική απελπισίας και τελικά αυτοκαταστροφική».
«Η τήρηση των συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου. Αν η Βρετανία επιλέξει να μην σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα υπονομεύσει το κύρος της», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ ένας ακόμη δήλωσε: «Χωρίς τη σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης, δεν μπορώ να σκεφτώ με ποιον τρόπο η ΕΕ θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με μία χώρα που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Με φόντο τα παραπάνω, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μάλιστα ότι αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει «να το αποδεχτούν και να προχωρήσουν παραπέρα».
Από την πλευρά του, ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter «Παραμένω ανήσυχος…οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, διότι οι Βρετανοί επιθυμούν να τα έχουν όλα» προσθέτοντας ότι θεωρεί πως είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της αλιείας.
Χθες ο ομόλογός του, επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ υποστήριξε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν φοβάται να αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση και στην Ιρλανδία, με τον Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει σήμερα ότι το Δουβλίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά. «Πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι ή υπάρχει όντως ένα νομοσχέδιο που θα εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα και πάει κόντρα στη συμφωνία αποχώρησης; Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, είπε, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και να υπονομεύσει τις συνομιλίες.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.