Η πρόταση για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit είναι πολύ πιθανόν να υποβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διαφωνεί με την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες για το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Ο υπουργός, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε σε δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως το κοινοβούλιο θα άρει το αδιέξοδο, εγκρίνοντας μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Υπάρχουν επίσης "καλές πιθανότητες" να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους Εργατικούς.
"Παραμένω αισιόδοξος ότι τους επόμενους δύο μήνες θα δούμε μια συμφωνία", είπε. Δεν απέκλεισε όμως κατηγορηματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος. "Είναι μια πρόταση που θα μπορούσε και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πολύ πιθανόν να υποβληθεί στο κοινοβούλιο κάποια στιγμή", εξήγησε.
Μολονότι η συντηρητική κυβέρνηση διαφωνεί με τη διενέργεια νέου δημοψηφίματος, συζητά κάποια άλλα αιτήματα των Εργατικών, όπως την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόσθεσε ο Χάμοντ.
Για να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα θα χρειάζονταν περίπου έξι μήνες. Επομένως, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες ότι απαιτείται ένα νέο δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit, δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος, δεδομένου ότι η Βρετανία πήρε μεν την αναβολή που ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, επέμεινε ο υπουργός.
Με την αναβολή που πέτυχε το Λονδίνο, ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει αποτραπεί. Μια τέτοια κατάληξη θα είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, επισήμανε.