Οι πιθανότητες η Ρωσία να αποκτήσει το πάνω χέρι στην Ουκρανία είναι μικρές, όσο για τον Ρώσο πρόεδρο, βρίσκεται υπό πίεση, όπως δείχνει η σύντομη ανταρσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner τον Ιούνιο.
Πρόκειται για ορισμένα από όσα εκτίμησε ο επικεφαλής της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ, κατά την ομιλία που έδωσε από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Πράγα, συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία με την Άνοιξη της Πράγας το 1968, όταν η Σοβιετική Ένωση συνέτριψε τις μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης.
«Καθώς βιώνουν την διαφθορά, τις εσωτερικές διαμάχες και την ανικανότητα των ηγετών τους –ο ανθρώπινος παράγοντας στα χειρότερά του– πολλοί Ρώσοι βασανίζονται από τα ίδια διλήμματα με εκείνα τους προγόνων τους, το 1968», σημείωσε.
Ο Μουρ κάλεσε όσους Ρώσους είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μοιραστούν τα μυστικά τους με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.
«Τους καλώ να κάνουν ό,τι έχουν ήδη κάνει άλλοι τους τελευταίους αυτούς 18 μήνες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Θα διαχειριστούμε τις προσφορές βοηθείας με την διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό για τα οποία φημίζεται η υπηρεσία μου. Τα μυστικά τους θα είναι πάντα ασφαλή μαζί μας και μαζί θα εργαστούμε ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία», είπε ο Μουρ.
Κύμα «ρωσικού ιμπεριαλισμού»
Ο επικεφαλής της MI6 μίλησε ακόμη και για ένα πρόσφατο κύμα «ρωσικού ιμπεριαλισμού» στην Αφρική και για το πώς άλλες χώρες, όπως το Ιράν, υποδαυλίζουν περαιτέρω τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει την Μόσχα με drones καμικάζι για τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτή προκάλεσε εσωτερικές διαμάχες στο ανώτατο επίπεδο του καθεστώτος στην Τεχεράνη.
Αναφορικά με την ουκρανική αντεπίθεση, εξέφρασε αισιοδοξία και εξήγησε αναλυτικά γιατί η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία προσθέτοντας πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) δεν θα αντικαταστήσει τους πράκτορες.
Στην πρώτη δημόσια ομιλία του, προειδοποίησε ότι η Κίνα και η Ρωσία κάνουν αγώνα δρόμου για να τελειοποιήσουν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπολογιστική και αυτό θα βρεθεί πάλι στο επίκεντρο.
Οι κυβερνητικές και οι μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά, όπως υποστήριξε εκείνος, η ΑΙ θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά τον άνθρωπο που μπορεί να αποκαλύπτει μυστικά εκεί όπου δεν φθάνει η τεχνολογία.
Κάποιοι εχθροί θα αναπτύξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με έναν επικίνδυνο και παράτολμο τρόπο, σχολίασε.
«Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πρακτόρων που βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικά. Ποτέ δεν είναι απλώς παθητικοί συλλέκτες πληροφοριών: οι πράκτορές μας μπορούν να αναλαμβάνουν αποστολή και να κατευθύνονται, μπορούν να εντοπίζουν νέα ερωτήματα που δεν γνωρίζαμε πως να διατυπώσουμε και κάποιες φορές μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις εντός μιας κυβέρνησης ή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η ανθρώπινη νοημοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης θα ορίζεται όλο και περισσότερο ως εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα αν και θα πρέπει να αναμένουμε ότι το σύνορο των ικανοτήτων των μηχανών θα εξελιχθεί με εντυπωσιακή ταχύτητα», κατέληξε.