Του Γιάννη Μαντζίκου
Το «ναυάγιο» στις συνομιλίες μεταξύ των Εργατικών και του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος για μια συμβιβαστική λύση. το οποίο επήλθε την περασμένη Παρασκευή, δίνει χώρο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε ένα μια νέα διαιρετική τομή στην Βρετανία, αυτή των υποστηρικτών του Brexit και των αντιπάλων αυτού. Έτσι, με φόντο τις ευρωεκλογές, που στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου, η αδυναμία των πάλαι ποτέ κραταιών δυνάμεων της χώρας να βρουν λύση στο Brexit έχει μετακινήσει τη διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό σε «Remainers» και «Brexiteers», με άλλα λόγια, δηλαδή, τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και τους υπέρμαχους της εξόδου.
Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η μετατόπιση που συντελείται στο πολιτικό σκηνικό είναι θεμελιώδης αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας, που διενήργησε η εταιρία YouGov για την εφημερίδα Times, μπροστά από το κόμμα των Εργατικών περνούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και ανεβαίνουν στην δεύτερη θέση, Πρώτο κόμμα με ποσοστό 35% είναι το Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, ενώ οι Τόρις βρίσκονται στην πέμπτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν το 16%, ανεβάζοντας το ποσοστό τους κατά μία μονάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, και οι Εργατικοί 15%, χάνοντας μία μονάδα. Οι Πράσινοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 10% (-1%) και το Κόμμα των Συντηρητικών 9% (-1%), ενώ το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία συγκεντρώνει το 5%. Μια άλλη δημοσκόπηση της Opinium Research δίνει στους Lib Dem, 29% έναντι 28% των Εργατικών, γεγονός που μεταφράζεται από τους αναλυτές ότι το κόμμα του Σερ Βινς Κέιμπλ εκφράζει καλύτερα τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια από ότι οι Εργατικοί του Κόρμπιν.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ακόμα και το λεγόμενο στρατόπεδο του «Remain» δεν είναι συμπαγές, αφού το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει απέναντι του, το νεοπαγές κόμμα ChangeUK το οποίο δημιουργήθηκε από βουλευτές πρώην στελέχη των Εργατικών και των Συντηρητικών. Χθες μάλιστα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέρριψαν την πρόταση του ChangeUK για στήριξη στην μονομερή ανάκληση του άρθρου 50.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών παρότι προσπάθησε σε συνέντευξη του χθες στο σόου του Άντριου Μαρρ στο BBC να ρίξει τους τόνους, δεν φαίνεται ότι μπορεί να εκφράσει τον φιλοευρωπαϊκό πυρήνα του κόμματος του. Ο Κόρμπιν συγκεκριμένα δήλωσε «Οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν τόσο για την έξοδο όσο και την παραμονή, δεν μπορώ να βάλω ταμπέλες στους πολίτες με βάση το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016», την ώρα που ο Δήμαρχος του Λονδίνου, μέλος των Εργατικών, Σαντίκ Κάν τόνιζε «αν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα θα κάνω καμπάνια μέρα-νύχτα υπέρ των Εργατικών και της παραμονής».
Στον αντίποδα, παρά το γεγονός ότι η Τέρεζα Μέι δείχνει αποφασισμένη να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να σώσει τη συμφωνία του Brexit, περιλαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενόψει της επικείμενης ψηφοφορία, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας ιστορικής ήττας στις ευρωεκλογές, που στη Βρετανία διεξάγονται στις 23 Μαϊου. Η πιθανή πρωτιά του Φάρατζ δεν σηµαίνει ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων είναι υπέρ του σκληρού Brexit, αλλά ότι αποδοκιµάζει το πολιτικό σύστηµα της χώρας, µια επιλογή µε βαριές συνέπειες εντός και εκτός συνόρων. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που δυο πρώην μεγάλα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών, ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Χέζελτάιν έκρουσαν το καμπανάκι. Ο πρώτος δήλωσε ότι «το κέντρο έχει χαθεί», ενώ ο δεύτερος τόνισε οτι θα στηρίξει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ενόψει των Ευρωεκλογών διότι το κόμμα του «έχει παρεκκλίνει».
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Επειτα όμως από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία που επί σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η χώρα έχει λάβει παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση μάλιστα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Φωτογραφία: AP