Ο νόμος σημαίνει πρακτικά ότι όποιος φτάνει δια της θαλάσσης θα εμποδίζεται να ζητήσει άσυλο και θα απελαύνεται είτε πίσω στην πατρίδα του, είτε στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.
Βρετανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση

Ο νόμος σημαίνει πρακτικά ότι όποιος φτάνει δια της θαλάσσης θα εμποδίζεται να ζητήσει άσυλο και θα απελαύνεται είτε πίσω στην πατρίδα του, είτε στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη τον νόμο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα των αιτούντων άσυλο που φθάνουν με βάρκες από τη Μάγχη, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε αρκετές τροπολογίες από τους «αντάρτες» Συντηρητικούς.

Ο Ρίσι Σουνάκ έχει καταστήσει τη διακοπή των αφίξεων με βάρκες ως μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του και το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση σημαίνει πρακτικά ότι όποιος φτάνει δια της θαλάσσης θα εμποδίζεται να ζητήσει άσυλο και θα απελαύνεται είτε πίσω στην πατρίδα του, είτε στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη λεγόμενη τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου με 289 ψήφους έναντι 230 και τώρα περνάει στη Βουλή των Λόρδων, όπου μπορεί να τροποποιηθεί ή και να καθυστερήσει.

«Η παράνομη μετανάστευση υπονομεύει την ακεραιότητα του μεταναστευτικού μας συστήματος», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να σταματήσουμε τις βάρκες και να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, και αυτό το νομοσχέδιο είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε ο Τζένρικ.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου και ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι οι προτάσεις ίσως να είναι ανεφάρμοστες και θα ποινικοποιήσουν τις προσπάθειες χιλιάδων γνήσιων προσφύγων.

Η κυβέρνηση κατέθεσε αρκετές τροποποιήσεις στα σχέδιά της για να κατευνάσει ορισμένους από τους δικούς της βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της αποσαφήνισης των περιορισμένων περιστάσεων υπό τις οποίες τα ασυνόδευτα παιδιά μπορούν να απελαθούν και της δέσμευσης να καθοριστούν οι «ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές» για τους αιτούντες άσυλο για να φτάσουν στη Βρετανία.

Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές τροπολογίες αυστηροποίησαν τον νόμο, καθιστώντας δυσκολότερο για όσους απελαύνονται να ζητήσουν άρση της απαγόρευσης επανεισόδου ή απόκτησης της βρετανικής ιθαγένειας και περιορίζοντας τη δυνατότητα των ατόμων να καθυστερήσουν την απέλασή τους σε τρίτη χώρα επικαλούμενοι τον κίνδυνο «σοβαρής και μη αναστρέψιμης βλάβης».

Δύο τροπολογίες που προτάθηκαν από συντηρητικούς βουλευτές - μία για την πλήρη κατάργηση της εξουσίας απέλασης παιδιών πριν από τη συμπλήρωση των 18 ετών και μία για την εξαίρεση των θυμάτων παράνομης εκμετάλλευσης στη Βρετανία από την απομάκρυνση - αποσύρθηκαν αφού η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει τρόπους να κάνει περισσότερα για τα ζητήματα που τέθηκαν.