Βρετανία: «Aπίθανο» το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Βρετανία: «Aπίθανο» το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κρίνει ότι είναι «ουσιαστικά απίθανό» να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στην περίπτωση που η Ρωσία αρχίσει να υλοποιεί τα φημολογούμενα σχέδια της για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Είναι γεγονός ότι η [Ουκρανία] δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι, είναι ουσιαστικά απίθανο ότι κάποια χώρα θα αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, προκαλώντας τη Ρωσία… Δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους για αυτό που θα κάνουμε» δήλωσε ο Ουάλας, όπως η δήλωσή του καταγράφηκε από το περιοδικό «Spectator».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί «είναι ενήμεροι για αυτό».

Σημειώνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, αλλά ούτε το ΝΑΤΟ έχουν δεσμεύσεις για την άμυνα της Ουκρανίας στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης της έντασης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης, ότι όσο η Ουκρανία παραμένει εκτός της συμμαχίας, η αναφερόμενη χώρα, δεν έχει τις ίδιες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαψεύσει τους ισχυρισμούς δυτικών χωρών και της Ουκρανίας για «επιθετικές ενέργειες» δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να απειλήσει ή να εισβάλλει σε οποιαδήποτε χώρα.

Εντούτοις, το Κίεβο και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν πρόσφατα εκφράσει την ανησυχία τους, όπως ισχυρίζονται για την κλιμάκωση των «επιθετικών ενεργειών» της Ρωσίας, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της, εντός των συνόρων της, σύμφωνα με την διακριτική της ευχέρεια.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωπαίοι ηγέτες: Σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Πούτιν για Ουκρανία: Μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης στο ΝΑΤΟ - Δικαίωμά μας η ασφάλεια

Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ «αποφασισμένες» η ουκρανική εθνική κυριαρχία να γίνει «σεβαστή»

Μπάιντεν: Προειδοποίησε τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία

Κυρ. Μητσοτάκης: Η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία θα ήταν προς όφελος όλων