Βρετανία: Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των τροφίμων από το 1977

Βρετανία: Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των τροφίμων από το 1977

Η Βρετανία που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των τροφίμων από το 1977, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να συνηθίσει τις ελλείψεις φρέσκων λαχανικών, καθώς η εκτίναξη του κόστους και ο απρόβλεπτος καιρός πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Οι Βρετανοί αγοραστές αντιμετώπισαν έλλειψη ντοματών, αγγουριών και πιπεριών τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι διαταραγμένες συγκομιδές στη βόρεια Αφρική μείωσαν την προσφορά, ενώ ο πληθωρισμός ανάγκασε τους αγοραστές της βιομηχανίας να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για βασικές αγορές.

Τα στοιχεία της εφορίας έδειξαν ότι η Βρετανία εισήγαγε 266.273 τόνους λαχανικών τον Ιανουάριο του 2023 - τη μικρότερη ποσότητα για οποιονδήποτε Ιανουάριο από το 2010, όταν ο πληθυσμός ήταν περίπου 7% μικρότερος από ό,τι τώρα.

Επίσης, η βρετανική παραγωγή συστατικών για σαλάτες αναμένεται να σημειώσει χαμηλό ρεκόρ φέτος, καθώς η δαπανηρή ενέργεια αποτρέπει τους Βρετανούς παραγωγούς από τη φύτευση καλλιεργειών σε θερμοκήπια.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες έχουν ωθήσει τον βρετανικό πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ του 17,5% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Πολλοί λιανοπωλητές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζουν λιγότερα, καθώς γνωρίζουν ότι οι πελάτες τους δεν μπορούν ξοδέψουν περισσότερα, έχοντας δεχθεί πλήγμα στα κέρδη τους.

Ο Jack Ward, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Παραγωγών, δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ερωτηματικό για το μέλλον των παραγωγών φρέσκων τροφίμων της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, «υπάρχει ένα όριο για πόσο καιρό οι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πράγματα με ζημία», δήλωσε.

Οι καλλιεργητές, τα αγροτικά συνδικάτα και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προειδοποιούν για περισσότερες ελλείψεις στο μέλλον, οι οποίες ενδεχομένως σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες εγχώριες καλλιέργειες, όπως πράσα, κουνουπίδια και καρότα, λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας και των παγετών του χειμώνα.

Τον Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει συνήθως περίπου το 95% των ντοματών του, αλλά αυτό πέφτει στο 40% τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται αφού τα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις πωλήσεις αυγών στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η συμπίεση του κόστους επεκτείνεται στους πτηνοτρόφους και τους χοιροτρόφους, ωθώντας πολλούς να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Οι παραγωγοί μήλων και αχλαδιών δήλωσαν επίσης ότι δεν φυτεύονται αρκετά δέντρα για να διατηρηθούν οι οπωρώνες.

Ενώ η κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ δηλώνουν σίγουροι για την προμήθεια, η κρίση των σαλατών έριξε φως στην επισφαλή κατάσταση της βιομηχανίας φρέσκων προϊόντων της Βρετανίας.

Ο Lee Stiles, γραμματέας της Ένωσης Παραγωγών Lea Valley, τα μέλη της οποίας παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα της βρετανικής σοδειάς αγγουριών και γλυκών πιπεριών, δήλωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο περίπου οι μισοί δεν είχαν ακόμη φυτέψει, ενώ το 10% των μελών σταμάτησε να δραστηριοποιείται πέρυσι.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Στο 10,4% ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου