Βρετανία: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση από τον Σούνακ
AP
AP

Βρετανία: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση από τον Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου, διαλύοντας δύο υπουργεία, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην υπόσχεσή του να δώσει ώθηση στην οικονομία και να αλλάξει την τύχη του κόμματός του πριν από τις εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος.

Ο Σουνάκ διέσπασε το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS) για να δημιουργήσει τέσσερα νέα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένου ενός για την επιστήμη και την καινοτομία, που αποτελεί «προσωπικό του πάθος», σύμφωνα με το Reuters. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πολυεκατομμυριούχος, ο οποίος κάποτε εργαζόταν για ένα hedge fund, προσπαθεί να οδηγήσει ασφαλώς την οικονομία μέσα από μια παρατεταμένη περίοδο διψήφιου πληθωρισμού και στασιμότητας, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας.

Βρίσκεται επίσης υπό πίεση για να προσπαθήσει να αποδείξει την πεποίθησή του ότι η Βρετανία μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσοντας νέους εμπορικούς δεσμούς με διεθνείς εταίρους.

Το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι διόρισε τον σημερινό υπουργό επιχειρήσεων, Γκραντ Σαπς, ως υπουργό για το νέο τμήμα ενεργειακής ασφάλειας και καθαρού μηδενός.

Στην υπουργό Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, δόθηκε ένας διευρυμένος ρόλος που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν διορίστηκε να διευθύνει το τμήμα επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, ενώ η πρώην υπουργός στέγασης, Λούσι Φρέιζερ αναλαμβάνει το νέο ρόλο για τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό.

Ο Γκρέγκ Χάντς, πρώην υπουργός Εμπορίου και κάποτε εκτελεστής του κόμματος των Συντηρητικών, διορίστηκε πρόεδρος του κόμματος.

«Αλλάζει θέσεις στις ξαπλώστρες στον Τιτανικό»

Η χρονική συγκυρία εξέπληξε ορισμένους στο κόμμα του Σουνάκ. 

Αλλά αφού απέλυσε τον πρόεδρο του κόμματός του για τις φορολογικές του υποθέσεις και με την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για εκφοβισμό εναντίον του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ντόμινικ Ράαμπ να βρίσκεται σε εξέλιξη, αρκετοί βουλευτές είπαν ότι ίσως εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να βάλει το στίγμα του.

Ο Ράαμπ αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ο διορισμός του  Χάντς ως προέδρου του κόμματος κάλυψε τελικά μια θέση που γίνεται όλο και πιο σημαντική πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που αναμένονται το 2024, αφού ο Ναντίμ Ζαχάουι απολύθηκε πριν από εννέα ημέρες για τις φορολογικές του υποθέσεις.

Από τον Οκτώβριο που εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σουνάκ βρίσκεται υπό πίεση για να σφραγίσει την εξουσία του όχι μόνο στην κυβέρνησή του αλλά και στο κόμμα του, το οποίο ανέτρεψε δύο πρωθυπουργούς πέρυσι λόγω σκανδάλων και οικονομικού χάους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να μειώσει το επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που κατέχει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας.

Ο Σουνάκ υποσχέθηκε τον Ιανουάριο να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα της Βρετανίας, από τη μείωση του πληθωρισμού, τη διόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, με στόχο να πείσει τους βουλευτές του ότι μπορεί να τους οδηγήσει στις επόμενες εκλογές.

Ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε ότι ακόμη και αν ορισμένοι επενδυτές καλωσόριζαν την κίνηση αυτή, δεν πίστευε ότι οι αλλαγές στα υπουργεία θα έκαναν "διαφορά στην τύχη τους στις επόμενες εκλογές".

"Νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα φανούν λίγο άσχετες με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο NHS", δήλωσε στο Reuters, παρομοιάζοντας την κίνηση με την αναδιάταξη των επίπλων σε ένα πλοίο που βουλιάζει.

"Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθεί απλώς ότι μετακινεί τις καρέκλες του καταστρώματος στον Τιτανικό".