Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας πέρασε σήμερα Πέμπτη ένα ψήφισμα που αποσκοπεί στην αποφυγή της πρόωρης σταδιακής κατάργησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς περισσότεροι από 1.500 ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο υπέρ της βιομηχανίας άνθρακα.
Με ψήφους 187-11, οι βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος συμφώνησαν ότι η προσωρινή κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον ενεργειακό τομέα κατά 40% από τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2025.
Ο στόχος αυτός θα ωθούσε στο πρόωρο κλείσιμο ορισμένων από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που παράγουν πάνω από το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσαν οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι οι γεννήτριες ενέργειας πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι το 2038.
"Αυτά τα θερμικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας δίνουν ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια. Πρέπει να τα σώσουμε", δήλωσε η πρώην υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova.
Η Βουλγαρία έθεσε τον κλιματικό στόχο καθώς και ένα σταδιακό πλαίσιο για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πέρυσι στο πλαίσιο του εθνικού της σχεδίου για την αξιοποίηση άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε κεφάλαια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιμέτωποι με την προοπτική νέων εκλογών και το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι βουλευτές, πρόθυμοι να κατευνάσουν τους ψηφοφόρους, δήλωσαν ότι το σχέδιο πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί για να προστατευθεί η μικρή και ανοικτή οικονομία, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα χάσει μέρος της βοήθειας της ΕΕ.
Η Βουλγαρία, κορυφαίος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει χρησιμοποιήσει τις υψηλές εισροές από τους κυρίως κρατικούς παραγωγούς ενέργειας για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους βουλευτές να προστατεύσουν τα ορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο συγκρότημα λιγνιτικού άνθρακα Maritsa East στη νότια Βουλγαρία, τα οποία παρέχουν θέσεις εργασίας σε πάνω από 10.000 άτομα.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έχει παροτρύνει τη Βουλγαρία να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην παροχή νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές άνθρακα αντί να διατηρήσει