Η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ των Βρυξελλών με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με τη σύνδεση του κράτους δικαίου με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δείχνει να βαθαίνει, καθώς οι δύο χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ σκληραίνουν τη στάση τους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Ορμπάν, που είχαν τη Δευτέρα συνάντηση για να συντονίσουν το κοινό τους βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται και το πακέτο βοήθειας για τον κορονοϊό, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, εμφανίζονται αμετακίνητοι. «Η λύση πρέπει να είναι καλή για ολόκληρη την Ε.Ε., όχι μόνο για κάποια κράτη - μέλη», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ ο ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν ήταν ακόμη πιο κάθετος, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να υποχωρήσει, η Ουγγαρία ποτέ.
Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία, έχουν απορρίψει τη σύνδεση των εκταμιεύσεων από τον προϋπολογισμό του μπλοκ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Οι χώρες υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους της ΕΕ για τη διάβρωση των δημοκρατικών προτύπων, καθιστώντας τις πρωταρχικές υποψήφιες για πιθανές περικοπές στη χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να φτάσουν τα συνολικά 180 δισεκατομμύρια ευρώ (215 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα χρόνια.
Εάν δεν εγκριθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, υπάρχει κίνδυνος σημαντικών περικοπών, δήλωσε εκπρόσωπός της στις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση αυτή, η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσει το νέο έτος με έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από 32 χρόνια.