Βέτο Τραμπ για την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία

Βέτο Τραμπ για την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία

Η Γερουσία θα ψηφίσει ξανά εντός ημερών για το εάν κατά πόσον θα παραμερίσει το βέτο που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχέδια νόμου που είχαν σκοπό να εμποδίσουν πωλήσεις όπλων, κυρίως πυρομαχικών ακριβείας, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος, ο Μιτς Μακόνελ, χθες Τετάρτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μακόνελ διευκρίνισε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί πριν από τη 2α Αυγούστου, όταν οι κοινοβουλευτικοί εγκαταλείπουν την Ουάσινγκτον καθώς το Κογκρέσο διακόπτει τη λειτουργία του για πέντε εβδομάδες.

Τα τρία κείμενα πάντως δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται στη Γερουσία των 100 εδρών για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο. Ελάχιστοι από τους Ρεπουμπλικάνους, του κόμματος του Τραμπ, που κατέχει 53 έδρες στο σώμα, είχαν ταχθεί υπέρ των νομοσχεδίων τον περασμένο μήνα.

Τα κείμενα προέβλεπαν την απαγόρευση της πώλησης βομβών ακριβείας της Raytheon, μεταξύ άλλων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε τα σχέδια νόμου την περασμένη εβδομάδα, σε μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θεωρήθηκε πως συνάδει με τις κομματικές γραμμές, και τα έστειλε στο Λευκό Οίκο, όπου τα περίμενε το προαναγγελθέν βέτο του Τραμπ.

Η Γερουσία τα είχε εγκρίνει, μαζί με άλλα 19 που η Βουλή δεν έχει ακόμη εξετάσει, πριν από έναν μήνα.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης των πωλήσεων εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ τον Μάιο να προχωρήσει στην πώληση όπλων και πυρομαχικών αξίας 8 και πλέον δισ. δολαρίων παρακάμπτοντας τη διαδικασία εξέτασής τους από το Κογκρέσο επικαλούμενη την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που αποτελεί κατ' αυτήν η κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.

Κοινοβουλευτικοί απαιτούν η Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στο Ριάντ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στην εμπόλεμη Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ενεπλάκησαν στη σύρραξη πριν από τέσσερα χρόνια εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών στη σύρραξη στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στη χώρα αυτή εκτυλίσσεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», με εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Οι αντιδράσεις πολλαπλασιάστηκαν πέρυσι μετά τη δολοφονία και τον διαμελισμό μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αυτοεξορισμένου στις ΗΠΑ αρθρογράφου της εφημερίδας The Washington Post.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς πως εννοεί να διατηρήσει αλώβητη τη στενή στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, που θεωρεί απαραίτητο εταίρο στη Μέση Ανατολή κι αντίβαρο στην επιρροή του Ιράν. Ο Τραμπ βλέπει εξάλλου τις πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό ως τρόπο δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα του.

Σε μήνυμά του με το οποίο ανήγγειλε πως ασκεί το βέτο που διαθέτει, ο Τραμπ τόνισε ότι τα νομοσχέδια θα αποδυνάμωναν την «ανταγωνιστικότητα» των ΗΠΑ και θα έβλαπταν στρατηγικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με «συμμάχους και εταίρους» τους, ενώ θα δημιουργούσαν επίσης την εντύπωση πως «εγκαταλείπει» τους συμμάχους της ενώ οι «απειλές» εναντίον τους «εντείνονται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP