Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA άρχισε να απαιτεί από τους αγοραστές πετρελαίου στην spot αγορά την αποπληρωμή των φορτίων, πριν τα τάνκερ αποπλεύσουν από τη χώρα, μετά τις πολλές πρόσφατες χρεοκοπίες, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις τριών ατόμων που βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας.
Οι νέοι όροι πληρωμής, που κοινοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο σε εταιρείες που διαμεσολαβούν στις πωλήσεις πετρελαίου μείωσαν απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου της χώρας να φτάσουν σχεδόν σε πλήρη χωρητικότητα.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο όγκος του αργού πετρελαίου που παραμένει στις δεξαμενές σχεδόν διπλασιάστηκε στα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα από 1,9 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, έδειξαν τα έγγραφα της PDVSA.
Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για τις προπληρωμές οδήγησαν και σε αναχωρήσεις ορισμένων τάνκερ χωρίς φορτίο και δημιούργησαν μια συσσώρευση αποθεμάτων αργού που πίεσαν και τα διυλιστήριο που διυλίζουν τα είδη πετρελαίου για την παραγωγή άμεσων χρησιμοποιούμενων προϊόντων που εξάγονται.
Τα μη παραδοθέντα φορτία έριξαν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών και οδήγησαν στην προσωρινή μερική διακοπή λειτουργίας του κύριου σταθμού ανάμειξης αργού πετρελαίου της PDVSA, ο οποίος επεξεργάζεται πετρέλαιο για εξαγωγή, σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας που είδε το Reuters.
Οι νέοι όροι προέκυψαν αφού τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια έφυγαν από τα ύδατα της Βενεζουέλας φέτος χωρίς οι αγοραστές να πληρώσουν για τα φορτία.
Η χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ από το 2019 βασίζεται σε εταιρείες με μικρό ιστορικό συναλλαγών μετά την αποχώρηση των μεγάλων πελατών της λόγω των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ στη χώρα.
Αν και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει τις ταμειακές ροές από τις πωλήσεις, ωστόσο η PDVSA διαθέτει χαμηλότερες τιμές για το αργό, καθώς οι μεσάζοντες προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές σε αντάλλαγμα για τις προκαταβολές, δήλωσαν δύο έμποροι που γνωρίζουν τις συμφωνίες.
Σημειώνεται ότι οι μεσάζοντες απαιτούν εκπτώσεις έως και 47 δολάρια ανά βαρέλι στην παγκόσμια τιμή αναφοράς Brent, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες εκπτώσεις 35-38 δολαρίων ανά βαρέλι.