Το Βέλγιο χρεοκόπησε, έγινε νέα Ελλάδα, εν μέσω κρίσης που προκλήθηκε από τις περικοπές στην ευρωπαϊκή παραγωγή ενέργειας, δήλωσε ο Δήμαρχος τη βελγικής πρωτεύουσας Μπαρτ ντε Γουίβερ σε τηλεοπτική συνέντευξή του κατηγορώντας την Ευρώπη ότι προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της την ενεργειακή κρίση με τη δικής της σταδιακή κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος της Αμβέρσας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος της «Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας» μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι VRT χαρακτήρισε το Βέλγιο χρεοκοπημένο και ότι είναι η «νέα Ελλάδα του 2010» υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο χρέος και οι κρατικές δαπάνες της χώρας του παρουσιάζουν χειρότερη ισορροπία από ό,τι στις περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης που συχνά κατηγορούνται για δημοσιονομική απειθαρχία.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση υποστήριξε πως «αυτή, φυσικά, δεν είναι μια κρίση που έχει προκαλέσει (ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν, αλλά που η Ευρώπη έχει επιφέρει στον εαυτό της παύοντας να εκμεταλλεύεται το δικό της παραγωγικό πλούτο. Εξήγησε ότι δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ «οι πιο χαζές χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια παράλληλα».
«Μπορούσαμε κάποτε να είχαμε πολλά κέρδη με τους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τώρα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα εγκαταλείπουμε» είπε, αναφερόμενος στην προηγούμενη βελγική κυβέρνηση που αποφάσισε να κλείσει δύο πυρηνικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τον Μπαρτ ντε Γουίβερ, η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «απώθησης όλων των πηγών ενέργειας, καθιστώντας τον εαυτό μας εξαρτημένο από τον Πούτιν». «Στην Αμερική, οι άνθρωποι δεν είναι σε αυτό το χάος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα σε 20 χρόνια.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι τα κλιματικά πρότυπα της ΕΕ είναι υποκριτικά γιατί «οι ευρωπαϊκές εταιρείες πηγαίνουν στην Αμερική και την Κίνα για να παράγουν, οπότε δεν σώζεται ούτε το κλίμα».
Ο δήμαρχος της Αμβέρσας άσκησε επίσης κριτική για την τρέχουσα δομή της ενεργειακής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει πλέον «φανταστικά κέρδη» στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια για την εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών.