Του Γιάννη Μαντζίκου
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών του ΟΗΕ πως «ο πυραυλάκιας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε αποστολή αυτοκτονίας» και «θα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα», ωστόσο έναν χρόνο μετά, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου 2018, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη.
Εννέα μήνες μετά την πρώτη συνάντηση μέλους της δυναστείας των Κιμ με εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο, αναμένεται το νέο τετ-α-τετ στο Χάνοι του Βιετνάμ.
Σημειώνεται μετά τη σύνοδο που έλαβε χώρα στο νησάκι Σεντόζα της Σιγκαπούρης, το άλλοτε «νησί των καταραμένων», οι αναλυτές είχαν σταθεί στο αόριστο αν μη τι άλλο ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο η Πιονγιάνγκ «δεσμεύτηκε να εργαστεί προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» χωρίς βέβαια να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επόμενα βήματα της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Κιμ εξήλθε «νικητής» από την Σιγκαπούρη, πετυχαίνοντας κάτι που δεν είχαν καταφέρει ούτε ο παππούς ούτε ο πατέρας του: Να καταστήσει τη χώρα του από παρία σε έγκυρο και αξιόπιστο απευθείας συνομιλητή των Αμερικανών και της Δύσης και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, γεγονός που αναμφίβολα ανεβάζει σημαντικά τις μετοχές του, τουλάχιστον στην ευρύτερη -και «καυτή»- περιοχή του Ειρηνικού και της Ανατολικής Ασίας.
Εννιά μήνες μετά λοιπόν και ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο πλευρές, το μενού των συνομιλιών είναι λίγο πολύ το ίδιο με τη πρώτη σύνοδο, αφού οι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» απαίτηση η οποία όπως επισημαίνουν αναλυτές αν δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες».
Πέραν αυτών, βασικό θέμα που δεν ετέθη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου είναι αυτό της ασφάλειας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αφού οι εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η Πιονγιάνγκ για καταστροφή των πυραύλων που μπορούν να πλήξουν την Αμερική (γνωστοί ως ICBM), δεν είναι αρκετές αν δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κάτι που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών.
Την Κυριακή πάντως, ο Τραµπ ανέβαλε την προγραµµατισµένη για την 1η Μαρτίου αύξηση των δασµών στις εισαγωγές προς την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της Β. Κορέας ένα µήνυµα ότι αναζητεί έναν συνολικό συµβιβασµό.
Αν η ιστορία αποτελεί κάποια πυξίδα, πάντως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Δύο φορές η Βόρεια Κορέα έχει «πουλήσει το ίδιο παραμύθι», όπως έλεγε πρόσφατα στο CNN ο δημοσιογράφος Τομ Φρίντμαν: Το 1992 ο παππούς του Κιμ και ιδρυτής της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, είχε συμφωνήσει αρχικά να παγώσει και εν τέλει να αναστείλει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα πετρέλαιο και άλλες βοήθειες, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. Και το 2005, η Βόρεια Κορέα υπό τον πατέρα του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ιλ, συμφώνησε με Αμερική, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία και Κίνα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά, αλλά στο τέλος «έκλεψε».
AP Photo