Βαλτική Θάλασσα: «Λίμνη του ΝΑΤΟ» με την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας
AP
AP

Βαλτική Θάλασσα: «Λίμνη του ΝΑΤΟ» με την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας

Το ενισχυμένο ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχύσει τον έλεγχο του στη Βαλτική Θάλασσα, περιπλέκοντας μια ζωτικής σημασίας οδό διέλευσης για το ναυτικό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην «πίσω αυλή» της Ρωσίας.

"[Η Σουηδία και η Φινλανδία] καθιστούν το ΝΑΤΟ πολύ πιο συνεκτικό γεωγραφικά. Η Βαλτική Θάλασσα γίνεται λίμνη του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι γενικά χρήσιμο, επίσης λόγω της αυξημένης σημασίας της Αρκτικής", δήλωσε η Ουλρίκε Φράνκε, ανώτερη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων σύμφωνα με το Politico. 

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει σταθερά τον έλεγχό του στη Βαλτική Θάλασσα - μια κρίσιμη θαλάσσια πύλη για τον ρωσικό στόλο, ο οποίος διαθέτει βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη και στον έντονα στρατιωτικοποιημένο αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μόνο η Δανία και η Γερμανία στο απώτατο δυτικό άκρο της Βαλτικής ήταν μέλη της συμμαχίας. Η ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ το 1999 και των τριών βαλτικών δημοκρατιών το 2004 έθεσε το μεγαλύτερο μέρος της νότιας ακτής της θάλασσας υπό τον έλεγχο της συμμαχίας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ θα κλείσουν τη μέγγενη στη θάλασσα από το βορρά, αφήνοντας στη Ρωσία περιορισμένη πρόσβαση. Και οι δύο χώρες εγκατέλειψαν τη μακροχρόνια ουδετερότητά τους -στην περίπτωση της Σουηδίας που χρονολογείται από αιώνες- και τον περασμένο Μάιο υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στη συμμαχία στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει σημαντική επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ενίσχυση της άμυνας στη Βόρεια Ευρώπη και αύξηση της αξιοπιστίας της αποτροπής της συμμαχίας.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σημαίνει επίσης την επέκταση της παρουσίας της συμμαχίας στην Αρκτική, μια περιοχή που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα.

Η Μόσχα δεν είναι ευχαριστημένη

Ενώ επωφελούνται από την προστασία του ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα προσφέρουν επίσης πλεονεκτήματα όσον αφορά την αεράμυνα, τις χερσαίες δυνάμεις και τις ναυτικές δυνατότητες.

Πέρα από τον οπλισμό, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν επίσης να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ με το 5G, την πέμπτη γενιά τηλεπικοινωνιακών υποδομών.  Η φινλανδική Nokia, η σουηδική Ericsson και η κινεζική Huawei κυριαρχούν στην πολιτική αγορά 5G.