Αυξάνεται η διπλωματική πίεση στο Πεκίνο - Μακρόν: Συνετίστε τη Ρωσία
AP
AP

Αυξάνεται η διπλωματική πίεση στο Πεκίνο - Μακρόν: Συνετίστε τη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε την Πέμπτη τον Σι Τζινπίνγκ να συζητήσει με τη Ρωσία και να βοηθήσει ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο.

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πλήγμα στη (διεθνή) σταθερότητα», είπε ο Μακρόν στον Σι, ενώ στεκόταν δίπλα στον Κινέζο πρόεδρο έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού. «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στη λογική και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Σι να πιέσει τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Σι απαντώντας, σχολίασε ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, χωρίς πάντως να κάνει ειδική αναφορά στη Ρωσία.

Οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και εποικοδομητικές», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ το Πεκίνο ανέφερε ότι οι συζητήσεις ήταν «φιλικές» και «σε βάθος».

Σι: Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την επανεκκίνηση των συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα και την εξάλειψη των «παρεμβάσεων» και των προκλήσεων για να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη και ευημερία, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο.

Δύσκολες ισορροπίες

Η επίσκεψη του Μακρόν, μαζί με την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο, έρχεται μετά από χρόνια κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών για ζητήματα που κυμαίνονται από τη στασιμότητα στις εμπορικές σχέσεις μέχρι την απροθυμία της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, απευθυνόμενος στον Τύπο μετά την άφιξή του στο Πεκίνο την Τετάρτη, ο Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην τάση επιδείνωσης των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα και να απορρίψει αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως «αναπόφευκτο σπιράλ» έντασης μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Η φον ντερ Λάιεν, στο πρώτο της ταξίδι στην Κίνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, έχει επίσης συνάντηση με τον Σι.

Ο Μακρόν συναντήθηκε ακόμα με τον πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ πριν συναντήσει τον Σι σε μεγαλοπρεπή τελετή έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα, όπου οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν χαιρετισμό με 21 όπλα και βάδισαν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, την ώρα που μπάντα πνευστών έπαιζε τους εθνικούς τους ύμνους.

Σε σχόλια που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα και η Γαλλία έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να υπερβούν τις «διαφορές» και τους «περιορισμούς», καθώς ο κόσμος υφίσταται βαθιές ιστορικές αλλαγές.

Νέο σημείο εκκίνησης των σχέσεων;

Κάποιοι αναλυτές σχολίασαν ότι ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν θα υιοθετούσαν τους ρόλους «ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος» στο Πεκίνο με τον ευδιάθετο Γάλλο να προωθεί την «επαναφορά» των δεσμών και την επικεφαλής της Κομισιόν να θέτει τις κόκκινες γραμμές στις σχέσεις.

Ο Μακρόν έδωσε και τα δύο χέρια στον Σι κατά τη διάρκεια μιας μακράς χειραψίας μετά τη συνάντησή τους έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα την Πέμπτη. Στη συνέχεια χτύπησε φιλικά τον Κινέζο ηγέτη στην πλάτη.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Λι την Πέμπτη, μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο είχε πει ότι η Ευρώπη πρέπει να «απομακρυνθεί» διπλωματικά και οικονομικά από μία Κίνα που σκληραίνει ολοένα περισσότερο τη στάση της.

«Τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από αυτή τη σχέση, ωστόσο, οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας έχουν γίνει πιο περίπλοκες τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητήσουμε μαζί όλες τις πτυχές αυτών των σχέσεων σήμερα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν πριν από τη συνάντησή της με τον Λι.

Ο Λι είπε ότι η εταιρική σχέση με την ΕΕ και τη Γαλλία βρίσκεται σε «νέο σημείο εκκίνησης» και τα δύο μέρη θα πρέπει να τηρούν «αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία που θα ωφεληθεί όλες τις πλευρές».

Προώθηση οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας

Από την πλευρά της, η Κίνα είναι πρόθυμη να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στις προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδός της, και υπάρχουν ελπίδες να επουλωθούν πληγές τουλάχιστον στις σχέσεις με τη Γαλλία.

«Η επίσκεψη Μακρόν αναμένεται να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Γαλλίας, καθώς και να ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», ανέφερε το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης Global Times σε κύριο άρθρο του.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες δυνάμεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Μακρόν και ασκούν επιρροή προς διαφορετικές κατευθύνσεις», προσθέτουν οι Global Times. «Με άλλα λόγια, δεν θέλουν όλοι να δουν την επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα να εξελίσσεται ομαλά και με επιτυχία», όπως εξηγούν.

Οι στενοί δεσμοί με τη Ρωσία

Τόσο ο Μακρόν όσο και η φον ντερ Λάιεν τόνισαν ότι θέλουν να πείσουν την Κίνα να αξιοποιήσει τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία για να συμβάλλει στην ειρήνη στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να αποτρέψει το Πεκίνο από το να υποστηρίξει άμεσα την εισβολή της Μόσχας, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Κίνα πρότεινε νωρίτερα φέτος ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, με το οποίο καλούσε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε συνολική κατάπαυση του πυρός.

Το σχέδιο απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση λόγω της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο αρνήθηκε.

Ο Μακρόν, που ταξιδεύει με επιχειρηματική αντιπροσωπεία 50 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Airbus, της LVMH και της εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF, βρίσκεται επίσης στην Κίνα σε αναζήτηση οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών.

Ενώ η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα έχει καλωσορίσει τις προσεγγίσεις του Μακρόν στην Κίνα, δεν είναι όλοι οι Γάλλοι πεπεισμένοι για το ότι το μήνυμα που αποστέλλεται είναι το καλύτερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης:

Σι: Έχουμε ευθύνη να υπερβούμε τις «διαφορές» - Μακρόν: Περιμένουμε να συνετίσετε τη Ρωσία

Κίνα: Οι σχέσεις Κίνας και ΕΕ επανήλθαν γρήγορα

Η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Μακρόν στο Πεκίνο

Μακρόν σε Πεκίνο: Μην εξοπλίσετε τη Ρωσία