Άτομα που επανειλημμένα αρνούνται-αποφεύγουν και σνομπάρουν το κάλεσμα εμβολιασμού για τον Covid-19 στην Αυστρία αφού ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 7.000 ευρώ ή και αρκετές εβδομάδες φυλάκιση, σύμφωνα με υπό εξεταζόμενο προσχέδιο της κυβέρνησης που διέρρευσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Όπως αναφέρει το sigmalive. com, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του λεγόμενου νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού Covid-19 που διέρρευσε, όσοι αντιστέκονται στον εμβολιασμό στην Αυστρία ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν αυστηρές τιμωρίες. Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Αυστρίας όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της.
Βάσει του νομοσχεδίου, όποιος αρνηθεί να παρευρεθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού θα λάβει επίσημη κλήση από τις τοπικές αρχές. Εάν ένα άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Εάν αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το άτομο θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη επιβληθεί δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για όσους δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο λόγω «κίνδυνου για τη ζωή ή την υγεία», καθώς και για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.
Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί θα είναι υποχρεωτικοί. Το Αυστριακό υπουργείο Υγείας είναι επιφορτισμένο με τη ρύθμιση των διαστημάτων μεταξύ των εμβολιασμών και των πιθανών συνδυασμών εμβολίων, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει επίσης ποιος θεωρείται «εμβολιασμένος» και εάν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 θα πρέπει επίσης να υπολογίζονται ως «εμβολιασμένα». Παρόλα αυτά, κανείς δεν θα οδηγούνταν με το ζόρι σε ένα κέντρο εμβολιασμού ή δεν θα αναγκαζόταν να κάνει εμβολιασμό παρά τη θέλησή του, ανέφερε η Die Presse.
Το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στο γραφείο της καγκελαρίου σήμερα Τρίτη, ενδέχεται να αλλάξει, σημειώνουν τα αυστριακά ΜΜΕ. Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια.