Η Αυστραλία, με μια κίνηση σταθμό που θα τραβήξει τα βλέμματα όλου του πλανήτη, θα απαιτήσει από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook και Google να πληρώνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, ώστε να προστατευθεί η ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα ζητήσει από τις εταιρείες να καταβάλλουν πληρωμή για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που προέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζος Φράιντενμπεργκ, δήλωσε ότι θα υιοθετηθεί ένα σύστημα παρόμοιο με την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ορίζεται από νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο τρέχον έτος.
«Πρόκειται για μια δίκαιη κίνηση για τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, αυξημένη προστασία των καταναλωτών και ένα βιώσιμο τοπίο στον τομέα των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Υπουργός σε δημοσιογράφους. «Διακυβεύεται το μέλλον των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας».
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν σε όλον τον κόσμο απαιτήσεις για περισσότερους ρυθμιστικούς κανόνες, και μόλις μία μέρα αφού το Facebook και η Google απολογήθηκαν στο Κογκρέσο κατηγορούμενοι για κατάχρηση της εξουσίας τους στην αγορά.
Η Google αντέδρασε δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση παραβλέπει τα δισεκατομμύρια «κλικ» που η εταιρεία στέλνει στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας κάθε χρόνο.
«Η απόφαση στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές: ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα παρεμβαίνει, αντί να αφήσει την αγορά να λειτουργήσει» δήλωσε ο διευθυντής της Google Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. «Δεν βοηθά στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου που μπορεί να ανταποκριθεί στην ψηφιακή εποχή», τόνισε.
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην Αυστραλία άσκησαν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση, βλέποντας τα διαφημιστικά τους έσοδα να μειώνονται διαρκώς και τις απώλειές τους να τις καρπώνονται η Google και το Facebook που δεν πληρώνουν τίποτα για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Μελέτη του 2019 είχε υπολογίσει ότι τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 3.000 θέσεις εργασίας στον δημοσιογραφικό χώρο της Αυστραλίας.
Άλλες χώρες έχουν επίσης επιχειρήσει να αναγκάσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώσουν, και απέτυχαν.
Εκδότες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ασκήσει πιέσεις για να ψηφιστούν εθνικοί νόμοι πνευματικής ιδιοκτησίας που θα υποχρεώνουν την Google να πληρώνει για τα αποσπάσματα των άρθρων τους που δημοσιεύει.
Το 2019, η Google σταμάτησε να εμφανίζει αποσπάσματα άρθρων Ευρωπαίων εκδοτών στα αποτελέσματα αναζήτησης για τους χρήστες στη Γαλλία, ενώ ο μεγαλύτερος ειδησεογραφικός εκδοτικός όμιλος της Γερμανίας επέτρεψε στην μηχανή αναζήτησης να εμφανίζει αποσπάσματα αφού η κίνηση στους σχετικούς του ιστότοπους καταβυθίστηκε.