Το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον νόμο που δυνητικά θα αναγκάζει την Google και τη Facebook να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται στις πλατφόρμες τους.
Η Αυστραλία έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που μια ρυθμιστική αρχή θα αποφασίζει το αντίτιμο που λαμβάνουν τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
«Ο κώδικας αυτός θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις των ειδησεογραφικών μέσων αμείβονται για το περιεχόμενο που δημιουργούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην Αυστραλία», δήλωσαν από κοινού, ο Υπουργός Οικονομικών Τζος Φριντμπεργκ και ο υπουργός Επικοινωνιών Πολ Φλέτσερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είχε τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού ήταν η πρώτη του είδους.
Πριν την τελική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου, η Google έκανε μια σειρά συμφωνιών με τοπικά μέσα ενημέρωσης ανάμεσα τους και η NewsCorp του Ρουμπερτ Μέρντοχ. Από την άλλη πλευρά, η Facebook αφού αρχικά απαγόρευσε τη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου στη πλατφόρμα της, ήρθε σε συμφωνία με τη κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Μετά από διαπραγματεύσεις με τον τεχνολογικό γίγαντα, η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον εισήγαγε τροποποίηση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει ή θα συνάψουν η Google και η Facebook με τοπικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.