Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κόσοβο και η Σερβία δεν άκουσαν τις διεθνείς εκκλήσεις να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.
Οι ταραχές στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζουν 50.000 Σέρβοι και αποτελούν την τοπική πλειοψηφία, ξέσπασαν στα τέλη Μαΐου μετά την ανάληψη καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους κατόπιν των εκλογών που μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι, απαιτώντας την εφαρμογή μιας συμφωνίας δεκαετίας για μεγαλύτερη αυτονομία.
«Δεν έχουμε δει καμία πρόοδο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία όλων των ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και του προσωπικού του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Tόμας Γκόφους, βοηθός γενικός γραμματέας επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, σε ομάδα δημοσιογράφων στην Πρίστινα.
Ο Γκόφους δήλωσε ότι 93 στρατιώτες της KFOR, είχαν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές, ορισμένοι από αυτούς σοβαρά, ενώ 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν επίσης στις διαδηλώσεις στις 29 Μαΐου.
«Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει αυτή τη θέση σαφή και στις σερβικές αρχές», δήλωσε ο Γκόφους.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο βορρά, όπου τα στρατεύματα της KFOR φρουρούν κτίρια του δήμου. Η αστυνομία του Κοσόβου βρίσκεται στο εσωτερικό και μικρός αριθμός Σέρβων της περιοχής διαμαρτύρεται έξω από αυτά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κύριοι σύμμαχοι του Κοσσυφοπεδίου, έχουν κατηγορήσει κυρίως τον εθνικιστή πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι για τις εντάσεις στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης αλβανών δημάρχων παρά το εκλογικό μποϊκοτάζ των Σέρβων.
«Δυστυχώς, έχουμε δει μια μείωση στον πρακτικό και πολιτικό μας συντονισμό (με το Κόσοβο). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του κοσοβάρικου λαού», δήλωσε ο Γκόφους.