Αθώες για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ-Χαρίρι, ανακηρύχθηκαν τόσο η σιϊτική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ όσο και το καθεστώς της Δαμασκού, με βάση την ετυμηγορία του διεθνούς ειδικού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγη ώρα.
«Η ολομέλεια των δικαστών εκτιμά ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ ενδεχομένως να είχαν κίνητρα για την εξόντωση του κ. Χαρίρι και των πολιτικών του συμμάχων, όμως, ουδεμία απόδειξη υπάρχει για συμμετοχή της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του κ. Χαρίρι, ούτε υπάρχει άμεση απόδειξη εμπλοκής της Συρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των δικαστών, παρουσιάζοντας την περίληψη της ετυμηγορίας των 2.600 σελίδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χαρίρι, πολιτικός αντίπαλος της Χεζμπολάχ και της Δαμασκού, είχε δολοφονηθεί το 2005, με την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού ισοδύναμου με 1.000 κιλά ΤΝΤ την ώρα που η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε διερχόταν από περιοχή κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού, αρκετά κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, η οποία κόστισε τη ζωή σε πάνω από 175 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας.
Αυτός ήταν και ο λόγος για την ολιγοήμερη αναβολή της έκδοσης της ετυμηγορίας του διεθνούς δικαστηρίου αναφορικά με τη δολοφονία Χαρίρι. Πλέον και καθώς η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει εκρηκτική, η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν καθημερινά μεγάλες αλλαγές στο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, μένει να φανεί ποιο θα είναι το «αποτύπωμα» της αθώωσης Χεζμπολάχ και Δαμασκού στις εξελίξεις στη χώρα.
Για την υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Χάριρι και 21 άλλων.
Η δολοφονία βύθισε τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), οδήγησε στην απόσυρση των συριακών δυνάμεων και έστησε το σκηνικό για πολυετείς συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.