Σε κυβερνητικό κτήριο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν εισέβαλε σήμερα ομάδα διαδηλωτών, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν την ώρα που η κατάσταση κλιμακώνεται με φόντο το μέλλον του ισχυρού άνδρα της χώρας.
Η συνθηκολόγηση του Πασινιάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν οδήγησε σε ένα κοινό μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, που πλέον απαιτεί δυναμικά την παραίτηση του, με μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανωμένες από την αντιπολίτευση, που περιλάμβαναν καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εφόδους σε υπουργεία και κυβερνητικά κτίρια.
Την Κυριακή οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας –την πολλοστή τέτοια διαδήλωση των περασμένων ημερών.
Η δημόσια τηλεόραση της Αρμενίας μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν γύρισε την πλάτη του στον πρωθυπουργό της χώρας, αρνούμενος να υπογράψει την απομάκρυνση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ονίκ Γκασπαριάν.
Μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αποκάλεσε ακατανόητη την απόφαση του προέδρου της χώρας και κάλεσε τους οπαδούς του σε ανοικτή συγκέντρωση προκειμένου να εξηγήσει την στάση του Σαρκισιάν.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση, αρνούμενο τον ισχυρισμό Πασινιάν σύμφωνα με τον οποίο οι πύραυλοι Ισκαντερ αποδείχθηκαν άχρηστοι, είτε διότι δεν προκάλεσαν έκρηξη κατά την επαφή με το στόχο, είτε γιατί είχαν μόνο 10% αποτέλεσμα. «Όλοι οι πύραυλοι που παραδίδονται στην Αρμενία είναι ασφαλείς και στους χώρους αποθήκευσής τους».
Επισήμανε δε, ότι οι πύραυλοι «χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς στη Συρία ενάντια σε διεθνείς τρομοκράτες οργανώσεις και αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο ως οι καλύτεροι στη συγκεκριμένη κατηγορία των όπλων. Προφανώς, ο Πασινιάν παραπλανήθηκε από κάποιον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μετά την συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, με την οποία αναγνωρίστηκε η κυριαρχία του επί εδαφών του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση Πασινιάν να παραιτηθεί, κατηγορώντας την για καταστροφικούς χειρισμούς που οδήγησαν σε μη αναγκαία στρατιωτική σύγκρουση έξι εβδομάδων και χιλιάδες θανάτους Αρμενίων.
Ο Πασινιάν από την πλευρά του, συνεχίζει να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν προχώρησαν στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων επειδή ήταν βουτηγμένες στη διαφθορά και κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.
Την περασμένη Πέμπτη, η αντιπολίτευση οργάνωσε μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι. Οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν, πως από την στιγμή που ο πρωθυπουργός Πασινιάν δεν ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στην εξουσία.
Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP