Εκπρόσωπος της Αρμενίας δήλωσε στους δικαστές του Παγκόσμιου Δικαστηρίου σήμερα Δευτέρα ότι ο αποκλεισμός της διαφιλονικούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν σχεδιάστηκε με σκοπό την «εθνοκάθαρση».
Ο διάδρομος του Λατσίν αποτελεί τη μοναδική οδό μέσω της οποίας η Αρμενία μπορεί να παρέχει προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά φιλοξενεί περίπου 120.000 Αρμένιους.
Ο διάδρομος έχει αποκλειστεί από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν διαδηλωτές που ισχυρίζονταν ότι ήταν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές μπλόκαραν την κυκλοφορία στήνοντας σκηνές. Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται ότι πρόκειται για αποκλεισμό, τονίζοντας ότι οι ακτιβιστές πραγματοποιούν νόμιμη διαμαρτυρία κατά της παράνομης εξορυκτικής δραστηριότητας.
Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, συγκλήθηκε για να ακούσει το αίτημα της Αρμενίας για άρση του αποκλεισμού.
Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα
Ο εκπρόσωπος της Αρμενίας, Γιεγκίσε Κιρακοσιάν, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο αποκλεισμός οδήγησε σε δελτίο τροφίμων και σε μείωση των προμηθειών φαρμάκων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι οι Αρμένιοι ήταν ελεύθεροι να φύγουν.
«Τέτοιες κατάφωρες πράξεις που συνιστούν εθνοκάθαρση δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή και αυτό το δικαστήριο είναι η τελευταία ελπίδα για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο Κιρακοσιάν.
Ο Κωνσταντίνος Σαλονίδης, δικηγόρος της Αρμενίας, δήλωσε στο δικαστήριο: «Τίποτα λιγότερο από την πλήρη άρση του αποκλεισμού και την απρόσκοπτη επανέναρξη της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν θα φέρει ανακούφιση στα θύματα αυτού του σκληρού και αχρείαστου αποκλεισμού».
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των γειτόνων του Νοτίου Καυκάσου εδώ και δεκαετίες.
Η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης που κατέθεσε η Αρμενία το 2020, λέγοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε μια σύμβαση κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το Μπακού έχει καταθέσει ανταγωγή υποστηρίζοντας ότι η Αρμενία και όχι το Αζερμπαϊτζάν είναι αυτή που παραβιάζει τη σύμβαση περί διακρίσεων.
Την Τρίτη το ΔΔΔ θα εκδικάσει ένα ανταγωνιστικό αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να διατάξει το δικαστήριο την Αρμενία να σταματήσει να τοποθετεί νάρκες σε εδάφη που κάποτε κατείχε.