Η Κίνα δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα ή την πρόθεση να καταλάβει την Ταϊβάν στο άμεσο μέλλον δήλωσε ο επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ.
«Η Κίνα δεν μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για να καταλάβει ολόκληρο το νησί της Ταϊβάν, ακόμα και εάν ήθελε να το κάνει αυτό» δήλωσε ο Μίλεϊ μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας.
Όταν ρωτήθηκε από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Κουνς πόσο πιθανό είναι ότι η Κίνα ακολουθεί ενεργά μια στρατηγική ενοποίησης με την Ταϊβάν μέσω στρατιωτικής ισχύος στο εγγύς μέλλον. «Νομίζω ότι υπάρχει μικρή πρόθεση αυτή τη στιγμή ή κίνητρο. Δεν υπάρχει λόγος να το να το κάνουν στρατιωτικά. Και το ξέρουν αυτό», είπε ο Μίλεϊ, προσθέτοντας «έτσι νομίζω ότι τώρα η πιθανότητα είναι χαμηλή - στο άμεσο εγγύς μέλλον».
Αναγνωρίζοντας ότι η ένωση με την Ταϊβάν αποτελεί «βασικό συμφέρον» για την Κίνα, ο Μίλεϊ έδειξε να πιστεύει ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει αυτές τις φιλοδοξίες με ειρηνικά μέσα.
Οι εκτιμήσεις του Αμερικανού στρατηγού διαφέρουν πάντως από αυτές του Ναυάρχου και επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ασίας – Ειρηνικού, Φίλιπ Ντέιβιντσον ο οποίος τον Μάρτιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κίνα μπορεί να εισβάλλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τις προσπάθειές του για στρατιωτική κυριαρχία στην Ασία.
«Εκτιμώ ότι η απειλή κατά της Ταϊβάν θα εκδηλωθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια» είπε ο ναύαρχος Ντέιβιντσον κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας. Ο ναύαρχος επεσήμανε ότι η ενίσχυση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή περιορίζει τις αμυντικές ικανότητες των ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Η ένταση κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά την πώληση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν, τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εμπλακεί σε διένεξη με το Πεκίνο γύρω από ζητήματα εμπορικών σχέσεων και εθνικής ασφάλειας.