Βαριά είναι ξανά η σκιά της πανδημίας πάνω από την Ευρώπη ένα χρόνο μετά το δύσκολο χειμώνα του 2020. Τα εμβόλια μπορεί να έχουν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά είναι τέτοια η επιθετικότητα του νέου κύματος, ώστε από μόνα τους δεν αρκούν. Στην Ολλανδία επέστρεψε από το Σάββατο το μερικό lockdown με «ρολά» σε εστιατόρια και καταστήματα από τις οκτώ το βράδυ. Στη Γαλλία ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών και η Δανία επέστρεψε στο λεγόμενο «υγειονομικό πάσο» μόλις δύο μήνες μετά τη κατάργησή του, παρ’ ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 85,6% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.
Η Αυστρία θέτει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού σε lockdown από τη Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση των μολύνσεων που καταγράφονται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
«Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά» δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε μία συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας το νέο μέτρο, μετά από μία βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας.
Περίπου 65% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται η Γερμανία, ενώ σε Βουλγαρία και Ρωσία, οι θάνατοι σημειώνουν καθημερινά ρεκόρ και στα νοσκομεία της Ρουμανίας, οι εικόνες θυμίζουν την έναρξη της πανδημίας, με τα πτώματα να στοιβάζονται σε μαύρες σακούλες στους διαδρόμους. Το ξένοιαστο ευρωπαικό καλοκαίρι έχει διαδεχθεί ένα απειλητικό φθινόπωρο με τις εκτιμήσεις για το χειμώνα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Η εικόνα είναι τέτοια ώστε δεν χωρά ωραιοποιήσεις. Οι ειδικοί «Εφόσον παραμείνουμε στην ίδια τροχιά, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία, πιθανώς να θρηνήσουν τις απώλειες ακόμη μισού εκατομμυρίου ανθρώπων έως τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε προ ημερών ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανιμσού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε.
Βέλγιο: «Ναι» σε ενισχυτική δόση εμβολίου για το σύνολο του πληθυσμού
«Ναι» σε ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για το σύνολο του πληθυσμού αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας του Βελγίου. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις για την εφαρμογή της απόφασης αναμένονται στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Υγείας στις 27 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, το Βέλγιο αποφάσισε να προχωρήσουν σε επιπλέον δόση (δεύτερη δόση) εμβολίου όσοι είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αναμένεται να εμβολιαστούν με Pfizer ή Moderna, ενώ σύμφωνα με το rtl οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν την δεύτερη δόση από τον Δεκέμβριο.
Γερμανία: Ναι στην τρίτη δόση - Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι πολίτες
Όλοι όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως είπε ο (υπηρεσιακός) ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, «μας πλήττει ήδη με μεγάλη ορμή».
Οι υπουργοί Υγείας αποφάσισαν να επιτρέψουν σε όσους έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους να λάβουν και την αναμνηστική δόση, παρά την σύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολισμού (Stiko), η οποία για την ώρα αφορά μόνο τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και τις ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών ή ευπαθών. Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται από τους οικογενειακούς ιατρούς, τα κινητά συνεργεία και τα κέντρα εμβολιασμού. «Έχουμε μπροστά μας μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο κ. Σπαν.
Την ίδια ώρα, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τοποθετείται η πλειοψηφία των Γερμανών, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το ενδεχόμενο μόλυνσης των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων παιδιών.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο «DeutschlandTrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το 39% εναντίον μιας τέτοιας επιλογής.
Τον περασμένο Αύγουστο, στο ίδιο ερώτημα, οι πολίτες ήταν διχασμένοι, με το 46% να τοποθετείται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το 50% κατά. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα επαγγέλματα, το 74% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα και στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.
Οι περισσότεροι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού προέρχονται από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με 73% και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 71%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι των Πρασίνων με 56% και των Φιλελευθέρων (FDP) με 53%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 55% τοποθετείται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως και το 71% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Γαλλία: Υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 65 ετών
Η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών, προκειμένου να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και ενώ στη χώρα αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού καθώς και ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Στη Γαλλία, το «υγειονομικό πάσο» των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει αν δεν κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 «έξι μήνες και πέντε εβδομάδες» μετά τη δεύτερη.
«Στις 15 Δεκεμβρίου το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών που έχουν κάνει δεύτερη δόση εμβολίου πριν περισσότερους από έξι μήνες και 5 εβδομάδες και οι οποίοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα χάνει την ισχύ του», έχει διευκρινήσει η γαλλική κυβέρνηση.
Λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού ο Μακρόν αυξάνει την πίεση τους ηλικιωμένους προκειμένου να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19, συνδέοντάς τη με τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι απαραίτητο στη Γαλλία προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες.
Το «υγειονομικό πάσο» κατά της Covid-19 μπορούν να αποκτήσουν όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι αλλά και στα μέσα μεταφοράς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Δανία: Επιστροφή του «υγειονομικού πάσου»
Δύο μήνες πριν, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης, το πάσο είχε καταργηθεί. Πλέον επανέρχεται στην σκανδιναβική χώρα, παρ’ ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 85,6% του πληθυσμού άνω των 12 ετών. Τα νοσοκομεία της χώρας πιέζονται τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της εποχικής γρίπης. Στην Δανία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ισχυρό με την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να μιλά για μια μικρή μειοψηφία, η οποία είναι υπόλογη έναντι της δανέζικης κοινωνίας.
Ρωσία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 στην Αγία Πετρούπολη
Παράλληλα, στην Αγία Πετρούπολη καθιερώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για άτομα άνω των 60 ετών και για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε στα μέσα της εβδομάδας η επικεφαλής της κρατικής υγειονομικής επιθεώρησης της Αγίας Πετρούπολης Ναταλία Μπασκέτοβα.
Επίσης σε υποχρεωτικό εμβολιασμό υπόκεινται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, την παραγωγή προϊόντων, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις μεταφορές και τις υποδομές μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών, των θαλάσσιων λιμένων και του προσωπικού των πλοίων. Οι φοιτητές άνω των 18 ετών που κάνουν πρακτική άσκηση εκτός των ιδρυμάτων τους πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου και με την δεύτερη έως τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να εμβολιασθεί τουλάχιστον το 80% του συνόλου του εργατικού δυναμικού.