Στην κόψη του ξυραφιού το Ουκρανικό ζήτημα καθώς παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο, μετά και τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν (ο οποίος επικοινώνησε και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν).
Η Ρωσία αν και εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες των χωρών της Δύσης για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «υστερία» και «εκστρατεία προπαγάνδας», συνεχίζει να διατηρεί ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις (περίπου 130.000 άνδρες) στα ουκρανικά σύνορα, ενώ περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιούν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας.
«Παραλυτικές» κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
Με παράλυση της ρωσικής οικονομίας απειλούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας. Κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί πριν την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 20 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC την Κυριακή, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σόλετ, εξήγησε ότι η απάντηση των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, που όπως τόνισε ο Τζ. Μπάιντεν στον Βλ. Πούτιν θα είναι «γρήγορη και αποτελεσματική, θα εκδηλωθεί με δύο τρόπους:
Με την επιβολή σημαντικών οικονομικών κυρώσεων που θα παραλύσουν την Ρωσία, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσπραγία.
Ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη προς ανατολάς της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, που θα οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση και σε στρατηγικό πισωγύρισμα της Ρωσίας.
Ερωτηθείς για τη φύση μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, είτε με αεροπορικές επιδρομές είτε με χερσαία επέμβαση, εάν είναι όσο μεγάλη φοβόμαστε ότι θα είναι, οι συνέπειες θα είναι βαθιές και πολύ επικίνδυνες για την Ουκρανία».
Μπλίνκεν: Υψηλός ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής - Ανοιχτή η διπλωματική οδός
«Ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε το Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
«Μπορεί (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας, κάνοντας αναφορά στη Συμφωνία του Μονάχου του 1938, η οποία πραγματοποιήθηκε για να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας, αλλά τελικά απέτυχε να κατευνάσει την χιτλερική επιθετικότητα και επίσπευσε την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη αναγκαίο προσωπικό από την πρεσβεία του στο Κίεβο, ενώ και η Αυστραλία ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της και απομάκρυνε το προσωπικό της
Σάλιβαν: Η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή
Την πεποίθησή του ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, επανέλαβε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες αμάχων.
Μιλώντας στο CNN για την ουκρανική κρίση, ο Τζ. Σάλιβαν αν και τόνισε ότι το τελευταίο 10ημερο έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα (εκτιμήσεις για 130.000 άνδρες), επισήμανε ότι η Μόσχα μπορεί ακόμα να επιδιώξει λύση μέσω της διπλωματικής οδού.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την ημέρα, αλλά λέμε εδώ και καιρό πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή. Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα», τόνισε.
Όπως υπογράμμισε, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για ένα θερμό επεισόδιο, μια «επίθεση υπό ψευδή σημαία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που θα αποτελέσει αφορμή για εισβολή στην Ουκρανία. Και επισήμανε ότι οι Αμερικανοί έχουν γνωστοποιήσει αυτές τις πληροφορίες και στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.
«Είναι κάτι που αποτελεί ρωσική πρακτική, το έχουμε ξαναδεί. Εάν παρακολουθήσετε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα δείτε ότι θέτουν τις βάσεις για ένα πιθανό πρόσχημα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις είτε κατά της Ρωσίας είτε κατά των ρωσώφωνων του Ντονμπάς», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ξεκινούσε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών που θα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.
Ξεκίνησε η απόσυρση ξένων πολιτών
Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από την πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή.
Όπως επισημαίνεται, ο ΟΑΣΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα
Οι χώρες που καλούν από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Πολλές χώρες έχουν καλέσει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος, ενώ κάποιες άλλες συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία.
Αναλυτικά οι χώρες που καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία είναι οι:
- ΗΠΑ
- Μεγάλη Βρετανία
- Γερμανία
- Αυστραλία
- Ιρλανδία
- Ιταλία
- Σουηδία
- Ιορδανία
- Ολλανδία
- Κουβέιτ
- Ιράκ
Οι χώρες που συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία είναι:
- Σαουδική Αραβία (να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και να επικοινωνούν την πρεσβεία για να επισπεύδουν την αποχώρησή τους).
- ΗΑΕ
- Τουρκία
- Σλοβακία
- Πολωνία (να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Ουκρανία)
Επίσης, η Ελλάδα συνιστά στους Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να επικοινωνούν με την πρεσβεία στο Κίεβο, η Λιθουανία αξιολογεί αν η παρουσία των Λιθουανών υπηκόων στην Ουκρανία είναι αναγκαία, ενώ η Κίνα «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» αλλά δεν έχει δώσει οδηγίες για αποχώρηση.
Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία: Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων
Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία.
«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.
«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.
«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».
Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.
«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».
Η Ουκρανία θέλει να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της
Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία.
«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.
Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.
«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.
«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.
Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.
Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί το Σάββατο στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.