Ανυποχώρητη η Ουγγαρία: Να μην συνδεθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ με τα κριτήρια κράτους δικαίου

Ανυποχώρητη η Ουγγαρία: Να μην συνδεθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ με τα κριτήρια κράτους δικαίου

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην μπορεί να δεχθεί να περιληφθούν τα κριτήρια για το κράτος δικαίου στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ταμείο της για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προσθέτοντας πως το ζήτημα των πολιτικών κανόνων για τον σεβασμό του κράτους δικαίου θα πρέπει να εξετασθεί χωριστά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διευκρινιστική δήλωση που προσαρτήθηκε στους κανονισμούς, η οποία έκανε υψηλόβαθμό μέλος της πολωνικής κυβέρνησης να πει πως η Πολωνία μπορεί να δεχθεί το πακέτο, είναι απαράδεκτη για τη Βουδαπέστη.

Βήμα πίσω από την Πολωνία: Έτοιμη να άρει το βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ
 

Σε αντίθεση με την Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν επεσήμανε ότι η Πολωνία συνειδητοποίησε ότι το βέτο θα βλάψει οικονομικά την ίδια και τις άλλες χώρες της ΕΕ κι ότι είναι έτοιμη να κάνει πίσω εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ υιοθετήσουν μια διευκρινιστική διακήρυξη αναφορικά με τη σύνδεση των κοινοτικών κονδυλίων και του κράτους Δικαίου.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Κομισιόν για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και των ΜΚΟ και κινδυνεύουν έτσι να χάσουν κονδύλια δεκάδων δισ. ευρώ. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στην περίπτωση του βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα ανοίξει ο δρόμος για έναν προσωρινό προϋπολογισμό, πράγμα που -αντίθετα με ορισμένες φωνές στη δημόσια συζήτηση στην Πολωνία – δεν θα ήταν καλό για τη χώρα, ούτε για όλα τα άλλα 26 κράτη μέλη», είπε ο Γκόβιν. Και συνέχισε: «Γι’ αυτό πιστεύω ότι συμφέρει όλους μας να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό, που είναι εφικτός μέσω μιας δεσμευτικής διευκρινιστικής διακήρυξης για τον κανόνα του κράτους Δικαίου. Η διακήρυξη αυτή θα μπορούσε να είναι μια σαφής δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι οι όροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης σε κράτη μέλη σε τομείς άλλους από εκείνους στους οποίους προβλέπεται να διατεθούν τα κοινοτικά κονδύλια».

Ο Γκόβιν είπε ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, με τους οποίους συνομίλησε χθες, του κατέστησαν σαφές ότι αν η Πολωνία και η Ουγγαρία επιμείνουν στο βέτο, η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τις παραμερίσει με μια συμφωνία των υπόλοιπων 25 κρατών για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η πολωνική οικονομία τα πάει πολύ καλά και φυσικά μπορούμε να βγάλουμε την επόμενη χρονιά χωρίς το τμήμα εκείνο των κονδυλίων που θα περικόπτονταν από τον προσωρινό προϋπολογισμό, αλλά γιατί να επιβιώσουμε χωρίς τα κοινοτικά κονδύλια αν υπάρχει ακόμη περιθώριο συμφωνίας; Κι εγώ πιστεύω ότι αυτή θα επιτευχθεί», δήλωσε.