Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κοσόβου για τους δασμούς σε σερβικά προϊόντα

Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κοσόβου για τους δασμούς σε σερβικά προϊόντα

 

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Φίλιπ Κόσνετ παρέδωσε στον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω της οποίας του ζητά να άρει τους δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κοσσόβου RTK2, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που η ηγεσία του Κοσόβου αρνηθεί να άρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα η Ουάσιγκτον απειλεί την Πρίστινα με επιβολή κυρώσεων.

Η επιστολή στάλθηκε και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ράμπυς Χαραντινάι και στον πρόεδρο της Βουλής Κάντρι Βέσελι και φέρει την υπογραφή της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σχολιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τις απειλές που φτάνουν από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κοσσόβου ο Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι «οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με την Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ' εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι δασμοί θα καταργηθούν όταν θα λάβει εγγυήσεις ότι η οριστική συμφωνία με την Σερβία θα οδηγήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Επιβεβαίωσε ότι δέχεται καθημερινά πιέσεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Φίλιπ Κοσνέτ αλλά -όπως είπε- δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο στις 21 Νοεμβρίου επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές προϊόντων από την Σερβία την Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αργότερα η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να διευρύνει την επιβολή των δασμών 100% στις εισαγωγές όλων των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Κεντρική Σερβία αλλά και προϊόντων μη σερβικής προέλευσης.

Οι ενέργειες αυτές της Πρίστνα προκάλεσαν την αντίδραση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ζητάει την άρση των δασμών, για να επιστρέψουν οι Σέρβοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να βρεθεί οριστική λύση μέσα στο 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP