Του Γιάννη Ματζίκου
«Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου» λέει το γνωστό ρητό και κάτι ανάλογο φαίνεται πως ισχύει για τη μάχη διαδοχής της Τερέζα Μέι στην αρχηγία των Συντηρητικών μετά τον χθεσινό τρίτο γύρο, μια μέρα μετά τον δεύτερο. Με δεδομένο ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον έχει εξασφαλίσει ήδη την παρουσία του στην «τελική δυάδα», είχε την άνεση να παρακολουθήσει την μάχη αλλά και να κινήσει υπογείως τα νήματα.
Ο Τζόνσον εξασφάλισε 143 ψήφους προτίμησής από τους 313 βουλευτές των Συντηρητικών, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση. Αντίθετα εντύπωση προκάλεσαν οι φήμες που έδιναν και έπαιρναν πριν την ψηφοφορία, όπου όποιος υποψήφιος δεν συγκέντρωνε 33 ψήφους, θα βρισκόταν εκτός μάχης. Αυτός ήταν τελικά ο Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Ρόρι Στιούαρτ, η υποψηφιότητα του οποίου φαινόταν το τελευταίο διάστημα να κερδίζει έδαφος και τα φώτα της δημοσιότητας.
Όπως διέρρευσε από βρετανικά μέσα όμως, ο τελευταίος έπεσε θύμα του γεγονότος, ότι υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον (με παρότρυνση του), φέρονται να πριμοδότησαν τον Σαγίντ Τζαβίντ, Υπουργό Εσωτερικών, με στόχο να τον βγάλουν από την «μέση». Κληθείς μάλιστα ο Στιούαρτ το μεσημέρι της Τετάρτης να σχολιάσει την είδηση είπε «στην πολιτική πάντα υπάρχουν πιόνια, θα φανεί από τους αριθμούς αν αυτό ισχύει στην περίπτωση μου».
Από την πλευρά του βέβαια ο Στιούαρτ είχε κάνει από νωρίς γνωστές τις προθέσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ για την επίτευξη συμφωνίας. Οι δυο άνδρες παρότι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με το Brexit, φαίνεται πως ενώθηκαν λόγω της κοινής τους αντιπαλότητας με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Ο μεν Στιούαρτ είναι υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ ο Γκόουβ παρότι «Brexiteer» θεωρείται ορκισμένος εχθρός του Μπόρις Τζονσον. Το 2016 άλλωστε, ο Γκόουβ είχε αφήσει την καμπάνια του Τζόνσον για την αρχηγία των Συντηρητικών, μόνο και μόνο για να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα.
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αρχηγία των Συντηρητικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συμμαχίες που θα προκύψουν ώστε οι τελευταίοι δύο υποψήφιοι να τεθούν στο τέλος στην ψήφο των περίπου 160.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου και το όνομα του νέου ηγέτη αναμένεται να ανακοινωθεί τέσσερις εβδομάδες αργότερα.