Ανοίγει και άλλο όπως φαίνεται η «ψαλίδα» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν καθώς σε νέα δημοσκόπηση του CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται 14 πόντους πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλο του.
Το 41% που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το χαμηλότερο στις μετρήσεις του CNN από τον Απρίλιο του 2019 και η υποστήριξη 55% του Μπάιντεν είναι το υψηλότερο ποσοστό. Συνολικά, το 38% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται την προεδρία, ενώ το 57% την απορρίπτει.
Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μεταξύ 2 και 5 Ιουνίου, καθώς ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.
Οι ψηφοφόροι δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Μπάιντεν στη διαχείριση θεμάτων ρατσισμού, με δεδομένο ότι ο πρώην αντιπρόεδρος έχει μεγάλη απήχηση στους αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.
Μια ακόμα ανησυχητική τάση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι η απομάκρυνση μιας κρίσιμης εκλογικής ομάδας, των Ευαγγελιστών ψηφοφόρων. Το 2016, το 25% των λευκών ψηφοφόρων που είναι Ευαγγελιστές ψήφισε Τραμπ κατά 80%. Ωστόσο, στο τέλος του 2019, σε κύριο άρθρο του το περιοδικό «Η Χριστιανοσύνη Σήμερα» (Christianity Today), τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτόν ως «ηθικά χαμένο».
Επιπρόσθετα, ένας από τους σημαντικότερους ιεροκήρυκες ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Τραμπ για το θέμα της Συρίας λέγοντας ότι κινδυνεύει να απολέσει την «Ουράνια Εντολή», επειδή επιτρέπει στον ισλαμιστή Ερντογάν να σφαγιάσει τους Κούρδους και τους χριστιανούς.
Την στιγμή της μέτρησης της τελευταίας δημοσκόπησης δηλαδή την 1236η μέρα της προεδρίας του, ο Τραμπ έχει την χαμηλότερη αποδοχή που είχε πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, ο Τζίμι Κάρτερ το 1980 και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το 1992 είχαν αντίστοιχα νούμερα χωρίς να καταφέρουν να εκλεγούν.
Ωστόσο, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα σε έναν τομέα-κλειδί, της οικονομίας. Ο νυν πρόεδρος, που την Παρασκευή χαιρέτισε τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τυγχάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων, με ποσοστό 51% έναντι 46% για τον Μπάιντεν.
Προβληματικές οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ
Η τελευταία δημοσκόπηση την οποία ο Τραμπ έσπευσε να χαρακτηρίσει «ψεύτικη» δείχνει προφανώς την τάση που διαμορφώνεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν, κυρίως όμως εναντίον του Αμερικανού προέδρου.
CNN Polls are as Fake as their Reporting. Same numbers, and worse, against Crooked Hillary. The Dems would destroy America!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 8, 2020
Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση του NBC News / Wall Street Journal την Κυριακή, ο Τζο Μπάιντεν πλησιάζει το 50% (49%), ενώ ο Τραμπ βρίσκεται πίσω με 42%. Η τελευταία δημοσκόπηση μάλιστα του δικτύου Fox News, φιλικού μέσου προς τον Τραμπ το οποίο τοποθετούσε την διαφορά στο 8%, ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο να καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη το εκλογικό του επιτελείο.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τον Τραμπ είναι ότι η εν λόγω δημοσκόπηση έδειχνε τον Μπάιντεν να προηγείται σε τρεις κρίσιμες πολιτείες, το Οχάιο, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα.
Oxford Economics: Μπροστά σε ιστορική ήττα ο Τραμπ - Μπορεί να λάβει 35%
O Ντοναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει το φάσμα μιας μεγάλης ήττας τον Νοέμβριο αν η οικονομία της χώρας δεν ανακάμψει σύντομα σύμφωνα με ένα μοντέλο προβλέψεων που επικαλούνταν η συμβουλευτική Oxford Economics.
Στα μέσα Μαϊου, η Oxford Economics ανάφερε ότι «Ο Τραμπ μπορεί να αποσπάσει το 35% της ψήφου αν ο κορονοϊός παραμείνει και δεν υπάρξει άμεση οικονομική ανάκαμψη».
Αν επιβεβαιωθεί το μοντέλο του καθηγητή του Γέιλ Ρέι Φερ, το οποίο έχει προβλέψει σωστά 16 από τις τελευταίες 18 εκλογές των ΗΠΑ, τότε ο Τραμπ θα έχει την τύχη του Ουίλιαμ Ταφτ ο οποίος το 1912 απέσπασε ένα αντίστοιχο ποσοστό απέναντι στους Γούντροου Ουίλσον και Τέντι Ρούζβελτ.
Προβλέπεται επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Μισούρι και η Πενσυλβάνια.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το εν λόγω μοντέλο «έπεσε» έξω στις εκλογές του 1968 οπότε ο Ρίτσαρντ Νίξον εξελέγη στην προεδρία και το 1976 όταν εξελέγη ο Τζίμι Κάρτερ.
AP Photo, File
Διαβάστε ακόμα: