Στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία είπε ότι θα «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Η Ρωσία φαίνεται να έχει μειώσει τις φιλοδοξίες της, ισχυριζόμενη ότι «γενικά έχει επιτύχει» τους στόχους της πρώτης φάσης της εισβολής. Ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο ανατολικά από την Κριμαία έως τα ρωσικά σύνορα.
Πριν από τη ρωσική εισβολή, ήταν σαφές ότι ο Πούτιν ήθελε όλη την ανατολή, θεωρώντας ότι ολόκληρη η περιοχή ανήκε σε δύο ρωσικά κράτη-μαριονέτα. Ένα μήνα μετά την εισβολή, η Ρωσία δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς», αναφερόμενη σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.
Πέρα από τους στρατιωτικούς του στόχους, το ευρύτερο αίτημα του Προέδρου Πούτιν είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί το έχουν προσφέρει σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους, ως μέρος ενός ευρέως ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στην Τουρκία.
Γιατί ο Πούτιν θέλει μια ουδέτερη Ουκρανία
Από τότε που η Ουκρανία πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1991, καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, στράφηκε σταδιακά προς τη Δύση - τόσο την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.
Ο ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε να το αντιστρέψει, βλέποντας την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ως «διάσπαση της ιστορικής Ρωσίας». Ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός, λέγοντας πως «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ σταθερές παραδόσεις γνήσιου κράτους», υποστήριξε.
Ολόκληρη η ανάλυση του BBC