Η χθεσινή ανακοίνωση του στρατού του Σουδάν ότι θέτει σε κατ'' οίκον περιορισμό τον πρόεδρο της χώρας Ομάρ αλ-Μπασίρ και αναλαμβάνει στη θέση του μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο δεν στάθηκε αρκετή για τους πολίτες της χώρας οι οποίοι βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Αχμέντ Αουάντ Ιμπν Αούφ πρώην Υπουργού Αμύνης και de facto ηγέτη της χώρας για μεταβατική περίοδο δυο ετών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών θεωρήθηκε από τους διαδηλωτές ως εμπαιγμός, ζητώντας μια κυβέρνηση πολιτών «Ανακοινώνω, ως υπουργός Άμυνας, την πτώση του καθεστώτος και την κράτηση σε ασφαλή τοποθεσία του επικεφαλής του», είχε δηλώσει σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Ιμπν Αούφ. Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή μια ομάδα που προέκυψε τους τέσσερις μήνες των διαδηλώσεων ζήτησε αλλαγή καθεστώτος και όχι αλλαγή προσώπων.
Από την πλευρά τους ΗΠΑ και ΕΕ ζήτησαν η χώρα να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την μεταφορά εξουσίας προς μια κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από πολίτες.
Σημειώνεται ότι χθες κατά την εξέλιξη του βελούδινου όπως αποδείχθηκε πραξικοπήματος, οι Σουδανοί υποδέχθηκαν με επευφημίες και τραγούδια τον στρατό ο οποίος είχε εντολές να μην βάλει εναντίον των διαδηλωτών. «Το καθεστώς έπεσε, το καθεστώς έπεσε!» τραγουδούσαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία από το Σάββατο μπροστά από το κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων. Αλλά μετά την ανακοίνωση το απόγευμα, η χαρά άρχιζε να ξεθωριάζει.
Οι διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου είχαν αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του ψωμιού, εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης και μεγάλων ελλείψεων καυσίμων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από το συγκρότημα κτιρίων του υπουργείου Αμυνας, όπου διέμενε ο Μπασίρ, απαιτώντας την παραίτησή του. Την Τρίτη, στρατιώτες συγκρούστηκαν με μέλη της μυστικής αστυνομίας, τα οποία προσπάθησαν να απομακρύνουν διά της βίας τους κατασκηνωτές.
Φωτογραφία: AP