Την άμεση κινητοποίηση της ευρωπαϊκής πλευράς προκάλεσε η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο στην Μόρια της Λέσβου, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Πιο αναλυτικά, σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων εκφράζει από το πρωί την αλληλεγγύη της στην ελληνική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στο έργο της αποκατάστασης των υλικών ζημιών και της εξεύρεσης λύσεων για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την εξεύρεση λύσεων για την διαμονή προσφύγων και μεταναστών.
Πιο αναλυτικά, με ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της για τη φωτιά στη Μόρια, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον Μαργαρίτη Σχοινά, να μεταβεί άμεσα στην Ελλάδα.
I am deeply sorrowed by last night?s events at the Moria refugees camp in Greece. My College was informed this morning. I have asked VP @MargSchinas to travel to Greece asap. We stand ready to support, with Member States. Our priority is the safety of those left without shelter.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 9, 2020
Από την πλευρά του, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.
«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο Τwitter.
Μόλις επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis για την φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος @YlvaJohansson είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) September 9, 2020
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.
«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό αυτό.
Was in #Moria passiert, ist eine humanitäre Katastrophe. Mit der EU-Kommission und anderen hilfsbereiten EU-Mitgliedstaaten müssen wir schnellstens klären, wie wir Griechenland unterstützen können. Dazu gehört auch die Verteilung von Geflüchteten unter Aufnahmewilligen in der EU.
— Heiko Maas 🇪🇺 (@HeikoMaas) September 9, 2020
Ταυτόχρονα, την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά στη Μόρια, ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που κινδύνευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ.
My thoughts go out to all who have been put in danger at the #Moria migrant camp.
— Charles Michel (@eucopresident) September 9, 2020
Full solidarity with the people of Lesbos providing shelter, the migrants and staff.
We are in touch with the Greek authorities and ready to mobilize support.@kmitsotakis @YlvaJohansson
Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων ΕΕ: Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα
Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο twitter.
«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.
2/2 ...I have already agreed to finance the immediate transfer and accommodation on the mainland of the remaining 400 unaccompanied children and teenagers. The safety and shelter of all people in Moria is the priority.
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) September 9, 2020
Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Άμεση βοήθεια από την ΕΕ
Στο μεταξύ, το Σώμα των Επιτρόπων ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μόρια, μετά τη φωτιά που ξέσπασε ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών.
«Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και οι Επίτροποι Ύλβα Γιόχανσον και Γιάνες Λέναρσιτς, ενημέρωσαν το Σώμα των Επιτρόπων για τις φωτιές στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου» υπογράμμισε ο κ. Σέφκοβιτς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να σημειώνει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ύλβα Γιόχανσον είχαν επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη συμπόνια μου στους πολίτες της Λέσβου και ιδιαίτερα στους κατοίκους του καταυλισμού και τους εργαζόμενους εκ μέρους του Σώματος των Επιτρόπων» ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς και συμπλήρωσε ότι «η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να μεταβεί στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.
Επιπροσθέτως, ο Μάρος Σέφκοβιτς σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια όσων έχουν επηρεαστεί, η παροχή πρώτων βοηθειών, η στέγαση και η υγιεινή» και προσέθεσε ότι «ως άμεσο πρώτο βήμα στηρίζουμε την άμεση μεταφορά και στέγαση στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει».