Αμερικανός απεσταλμένος έφθασε σήμερα στη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα που έχουν παγώσει, μερικές ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και ζήτησε από τη Σεούλ να «σταματήσει να αναμειγνύεται».
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν, που έχει ηγηθεί των συνομιλιών εργασίας με τους Βορειοκορεάτες, έφθασε σήμερα σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σεούλ, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης και αναμένεται να συναντηθεί με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη.
Νωρίτερα σήμερα, ο Κγουόν Τζονγκ Γκουν, γενικός διευθυντής για τις αμερικανικές υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι παρερμήνευσε τη δήλωση της Πιονγκγιάνγκ που απέρριπτε μια «άκαιρη φήμη» για μια ακόμα σύνοδο κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μια νέα σύνοδο, μερικές ημέρες αφού ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, που εμφανίστηκε πρόθυμος να μεσολαβήσει μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, πρότεινε οι δύο ηγέτες να συναντηθούν και πάλι πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Είναι απλά η ώρα (η Νότια Κορέα) να σταματήσει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις άλλων, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία ούτε συνταγή για την κακή της συνήθεια», δήλωσε ο Κγουόν σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA. «Μιλώντας ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά, δεν έχουμε καμία πρόσθεση να καθίσουμε ενώπιος ενωπίω με τις ΗΠΑ».
Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2018 στη Σιγκαπούρη, αυξάνοντας τις ελπίδες προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση και να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η δεύτερή τους σύνοδος, το 2019 στο Βιετνάμ, και οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις εργασίας απέτυχαν.
Ο Μπίγκαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει χρόνος για να έλθουν και πάλι σε επαφή οι δύο πλευρές και να «σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο», αλλά η πανδημία του νέου κορονοϊού θα καταστήσει μια σύνοδο με φυσική παρουσία δύσκολη πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.